Doğan Kan

Aşık Veysel'i An(la)mak

Doğan Kan

Samsun Valiliği tarafından, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliği ile hazırlanan yarışmalar doğrultusunda Samsun ili genelinde ortaokul ve lise öğrencileri arasında "Vefatının 50. Yılında Aşık Veysel" temalı resim, afiş, tasarım, slogan ve kompozisyon yarışması sonucu dereceye giren öğrenciler, Samsunlu aşıklar, ozanlar, şairler ve öğretmenlerden oluşan 30 kişilik grup ile birlikte 26 Ocak 2024 Cuma günü trenle Sivas Şarkışla'da bulunan Aşık Veysel'in mezarını ziyarete gittik.

Gerçek adıyla Veysel Şatıroğlu olan Türk Halk Ozanı ve şairi Aşık Veysel, Afşar boyunun Şatırlı obasına mensup olup, Gülizar ve Ahmet Şatıroğlu çiftinin çocuğu olarak 25 Ekim 1894 tarihinde Şarkışla'da doğdu. Çocukken görme yetisini kaybetmesine rağmen, şiirlerinde hoşgörü, sevgi, birlik, beraberlik, vatanseverlik ve tabiat konularını işledi. Ardında, "Uzun İnce Bir Yoldayım", "Dostlar Beni Hatırlasın", "Kara Toprak" ve "Güzelliğin On Para Etmez" gibi birçok eser bıraktı.  Türkiye'de aşıklık geleneğinin en önemli temsilcilerinden olan, Türkçeyi en yalın ve güçlü şekilde kullanan Aşık Veysel 21 Mart 1973 yılında Sivas'ta vefat etti.

Sivas'a kadar gidip bugün müze olarak kullanılan, 4 Eylül 1919 tarihinde Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Sivas Kongresi'nin yapıldığı binayı görmemek olmazdı. O tarihte Erkek Lisesi olarak hizmet gören okulun bir sınıfında, düşmanla çarpışmak için cepheye giden öğrencilerin "Öğretmenim bize hakkını helal et. Biz cepheye gidiyoruz." diye not bıraktığını öğrenmek, cepheye giden bu gençlerin, canları pahasına vatanını düşmanlardan kurtaran bir avuç vatansever Türk genci olduğunu görmek, bize ve yanımızdaki öğrencilere büyük bir gurur yaşattı. Sivas'ı görmek tarihte ıztırap çeken bu ülkenin gençlerine, "Mesleği ne olursa olsun bir tarihçi kadar tarih bilmeli çünkü tarihini bilmeyenlerin coğrafyasını başkaları çizer." sözünü hatırlattı.

Bunun yanında öğrencilerle beraber, Çifte Minareli Medrese'yi, Gök Medrese'yi, Sivas Ulu Cami'sini, Sivas'ın tarih kokan eserlerini görmek bize ayrı bir keyif yaşattı.

Özellikle Aşık Veysel Müzesi'ni görmek, Aşık Veysel'in mezarını ziyaret etmek, bize Aşık Veysel'in, ölümü hatırlatan, "Dostlar Beni Hatırlasın" şiirinde söylediği gibi,

 

Ben giderim adım kalır

Dostlar beni hatırlasın.

Düğün olur bayram gelir

Dostlar beni hatırlasın.

 

Can kafeste durmaz uçar

Dünya bir han, konan göçer

Ay dolanır yıllar geçer

Dostlar beni hatırlasın.

 

Can bedenden ayrılacak

Tütmez baca yanmaz ocak

Selam olsun kucak kucak

Dostlar beni hatırlasın.

...

Bu coğrafyadan bir Aşık Veysel geçti. Bizler de onun vermiş olduğu mesajı anlayıp sonsuza kadar onu hatırlayacağız.

 

Doğan KAN

30 Ocak 2024