Doğan Kan

EMEKLİLER PERİŞAN

Doğan Kan

Emeklilerin çilesi bu ülkede bir türlü bitmek bilmiyor. SSK'dan veya Bağ-Kur'dan emekli olmuş kişiler yedibinbeşyüz lira emekli maaşı alırken, lise mezunu bir memur ise onbin liranın altında emekli maaşı almaktadır.
Devletine gururla hizmet etmiş bu kişilere, çeyrek asırlık çalışması karşılığında bağlanan emekli maaşı ise asgari ücretin yaklaşık binbeşyüz lira altında bir ücrettir.


Daha da acı olan bir gerçek var ki o da devletine otuz yıl hizmet etmiş üniversite mezunu memura hak ettiği 2800 ek gösterge karşılığında, onüçbin liranın altında bir emekli maaşı bağlanmasıdır.


Üniversite mezunu polise, öğretmene, din görevlisine, hemşireye emekli olunca 3600 ek gösterge üzerinden maaş bağlanmakta, bu da diğer kurumlardan emekli olanlara göre yaklaşık üçbin lira daha fazla bir maaş alması anlamına gelmektedir.


Dört kurumdam emekli olan üniversite mezunlarına yaklaşık onaltı bin lira emekli maaşı bağlanırken, bu kurumların dışında ki çalışanlara ise yaklaşın onüç bin lira emekli maaşı bağlanmaktadır.


Devlet, halkına karşı baba şevkatiyle davranmalı, çalışanlar arasında haksızlık yapmamalıdır. Bu dört kurumun dışında çalışanların suçu nedir ki arada üçbin lira kadar bir fark olmaktadır?


Sözün özü; diğer kurumlarda çalışanlar da bu 3600 ek göstergeden yararlanmalı, üvey evlat muamelesine son verilerek bu haksızlık bir an önce giderilmelidir.


Bir başka gerçek daha var ki o da iki yıl hizmet etmiş bir millet vekilinin, emekli olunca yaklaşık atmışaltı bin lira gibi bir emekli maaşına bağlanmasıdır. Bu da asgari ücretin yaklaşık altı katı daha fazla bir ücret alması anlamına gelmektedir.


Etin yaklaşık üçyüz lira, peynirin ikiyüz lira, yağın, şekerin, ekmeğin, unun, patatesin, soğanın, fasülyenin fiyatını gelin siz düşünün. Emekliler bu ürünleri marketlerden daha ucuza alıyor da bizim mi haberimiz yok?
Vatandaşlar için daha da zor günler bizleri beklemekte, evlerde boş tencerelerde dert çorbaları kaynamaktadır.


Umarım bu olumsuz durum emeklilerin lehine çevrilerek giderilir de şu dertli hayatlar bir an önce son bulur.


Doğan KAN
07 Eylül 2023