Doğan Kan

Artık Yeter

Doğan Kan

Bu ülkede şerefiyle, namusuyla ömrünün otuz senesini çalışarak emekliliği hak etmiş vatandaşlar, emekli olunca insan gibi yaşamayı hak etmiyorlar mı?

Bu insanlar sıcak yuvalarında mutlu, mesut yaşamak varken sırf doğal gaz faturası kabarık gelmesin diye soğukta oturmak zorunda mı?

Bu ülkede emeklilere reva görülen ücretlerle, siz daha fazla yaşamayın hepiniz sabunluksunuz ölün mü denilmektedir?

Almanya'daki emekli maaşlarıyla, bizim ülkemizdeki on beş milyon mutsuz emeklilerin aldığı ücretleri bir karşılaştıralım isterseniz.

Almanya'da vasıfsız bir çalışan emekli olmadan 2000- 2500 Avro alırken bizdeki vasıfsız çalışan 2024 yılında 17 bin 2 lira almaktadır. Bu da yaklaşık olarak 500 Avro yapmaktadır. Avro bu fiyatta kalırsa tabi ki. (Arada ki fark şimdilik 2000 Avro gibi bir ücret yapmakta.)

Almanya da 35 yıl çalışan bir kişi emekli olunca 1000 Avro alırken bizim ülkemizde emekli olan 2024 yılında 10000 lira emekli parası almakta bu da yaklaşık olarak 300 Avro yapmaktadır. Arada ki fark yaklaşık 700 Avro gibi bir ücrettir.

Bizim ülkemizde torpili olmayan üniversite mezununa, mühendise, öğretmene iş yokken, özel okullarda öğretmenlik yapan öğretmenlere asgari ücretin bile altında ücret teklif edilmektedir.

Almanya da üniversite mezunları çok rahat iş bulmakta aldıkları ücretlerde 3000 Avro'nun üzerinde olmaktadır.

Bu duruma göre Almanya değil, bizim ülkemiz ekonomide dibe vurmuş durumdadır.

Bu ülkede emeklilerin, dolaylı ve dolaysız vergilerle canı iyice yanmakta, 2023 yılında dört defa taşıt vergisi yetmiyormuş gibi bir de araçlara trafikte bahane üretilerek sürekli ceza yazılmaktadır.

On beş milyonun aldığı emekli ücretleri asla yeterli değildir. Emekliler sefalet içerisinde yaşamaktadır. Emekli çarşıda, pazarda dolaşırken, bir simidin, bir bardak çayın hesabını yapmakta, sıkışınca ücretsiz tuvalet yeri aramaktadır.

Her ay gelen elektrik, su, doğal gaz, telefon, İnternet faturası 2000 lirayı geçmekte bu faturalar can yakmaktadır. Bu ülkede ki emekliler, insanca yaşamak istiyor, yönetenlerden fazla bir şey istemiyor.

En az otuz sene çalışarak vergisini ödedikten sonra emekli olmuş bu kişileri emeklilikte rahat ettirmek çok mu zor?

Çarşı, pazar yangın yeri, temel gıdalara dokunulmuyor, en ucuz markette, pazarda, peynir 200 lira, tereyağı 260 lira, helva 150 lira, zeytin 150 lira, et 400 lira, süt 25 lira, yumurta 5 lira, ekmek 8 lira, biber 50 lira, patates 18 lira, ıspanak 30 lira, pırasa 25 lira, lahana 30 lira, patlıcan 40 lira, soğan 10 lira...

Bunları alamadıktan sonra ne yesin bu insanlar?

Bir takım elbise yaklaşık 5000 lira, bir çift ayakkabı 1000 lira, kaban 3000 lira...

Benzin 40 liraya yaklaşırken, mazot 41 lirayı geçti. Her gün gelen zamlar emeklileri delirtme noktasına getirdi.

Artık yeter.