Doğan Kan

HAYAT DEDİĞİN

Doğan Kan

İnsanoğlu her zaman yasak olana ilgi duymuş, imkânsız aşkların peşinde koşmuş, acı çekeceğini bile bile umutsuz sevdalara yelken açmıştır. Yaşadığı sevdalar yüzünden acı çeken taraf kendisi olmuş, yere göğe sığdıramadığı sevgilisi tarafından hep hançerlenmiştir. Vefasız sevgili, aşığını terk ederken hançer saplayıp öyle gider ki karşı taraf hançerin acısını bir ömür boyu unutmasın, daima onu hatırlasın.


Vefasız aşık, sevginin değerini bilemediği için okyanusları geçip, sığ sularda boğulur. Karekterin, kültürün, yaşadığı çevrenin arkasına saklanır. Onun için artık emek bitmiş, yollar tükenmiştir.


Oysa ki iki taraf birbirine karşı anlayış göstererek dostça ayrılabilir. Bunu yaparken de karşı tarafı kırmadan, dökmeden yapmak gerekir çünkü asil davranmak tam da böyledir. Taraflar arasında düzeyli, saygılı bir ayrılık olursa, kişiler birbiriyle dost kalarak ayrılabilir. Binbir zahmetle büyütülen sevgi ölürse, ortaklaşa dikilen gonca gül de solar. Hayatın bütün acımasızlığı terkedilenin omuzlarına biner. Bunca emeğe, bunca çabaya yazık olur. Terkedilen sevgili, adeta yaşayan ölüye döner. Ömür dediğimiz kısa hayat onun için çekilmez olur. Şair bu durumu, "GÖKYÜZÜM GÖÇTÜ" adını verdiği şiiriyle ne de güzel ifade etmiş.

Birlikte çocuklar kadar mutluyduk.
Hayallerimizi avucumuzda büyüttük.
Sabahlara kadar sohbet edip el ele oturduk.
Dolunay tam tepemizdeyken yakamozları seyrettik.
Dalgalar kadar hırçın düşüncelerimiz oldu.
Duvarları gökkuşağı rengine boyadık.
Karşılıklı kahve içip fal baktık.
Sırılsıklam aşkımıza beraber sevinip, beraber üzüldük.
Terk edilmek bu kadar mı acı olur?
Sanki gökyüzüm göçtü.
Gözyaşlarım bitene kadar ağladım.
Sesini, kokunu, yanımda uyumanı özledim.
En büyük acı sensizlikmiş bunu anladım.

Binbir emekle büyütülen sevgi, hayırsız tarafından bilerek ve isteyerek tüketilir çünkü vefasızın kumaşı kalitesizdir. Kalitesiz kumaştan böyle bir sürü örnekler çıkar. Vefasız sevgili, paralıyı bulur seni terkeder. Bir bahane uydurur seni yine terk eder. Böyle kişiler karektersiz davranışlar sergiledikleri için hayatları boyunca da mutsuz olurlar. Ah alanın iki yakası bir araya gelmez. Allah hiç bir kulunun ahını da yerde bırakmaz.