Muradiye Ergin

HAZIR OLUN

Muradiye Ergin

Sessiz ve derinden ama son sürat geliyor. Peki ne mi geliyor?
Metaverse geliyor.


Evet, "meta" kelimesi, ötesi, sonrası anlamında ve "verse" kelimesi de İngilizcedeki Universe yani evren kelimelerinin birleştirilmesi ile oluşturulmuş yepyeni bir kavram. Metaverse yani bilinen ve yaşadığımız dünyanın ötesi anlamına gelen bu terim yakın bir gelecekte hayatımızda büyük bir yer tutacak gibi gözüküyor.


Sanal gerçeklik veya artırılmış gerçeklik gözlükleriyle sanal dünyada oluşturulmuş, bir alışveriş merkezi, bir çalışma ofisi veya bir lise hatta bir Üniversite hayal edin. Elbiseden, gıdaya, elektronik cihazlardan, süs eşyalarına kadar ihtiyacınız olan tüm ürünleri satın alabileceğiniz sanal AVM lerin olduğu, Lise eğitiminizi alabileceğiniz, Üniversite eğitiminizin büyük bir bölümünü tamamlayabileceğiniz devasa sanal kampüsleri hayal edin. Bunlar ve daha şu an için sayamayacağımız birçok yaşam alanlarını içeren yepyeni bir sanal dünya süreci başlıyor. Hazır mıyız?


Pandeminin başlamasıyla birlikte, internetle alışverişin gücü, teslimat şirketlerinin büyümesi, sanal ortamda ofis çalışmalarının ve toplantıların yapılabilmesi hatta sanal dünyada eğitimin bile yapılabileceği gerçeği tüm insanlık tarafından benimsendi.


Uluslararası basından takip edebildiğimiz kadarıyla, dünya ölçeğindeki dev firmalar, Metaverse teknolojisine ciddi boyutlarda yatırım yapıyorlar. Bu alanda işlerine yarayabilecek dev oyun şirketlerini ve bilişim firmalarını satın alarak bünyelerine katıyorlar yani tam gaz metaverse yazılım ve içeriklerini hızlı ve sistemli bir şekilde geliştiriyorlar.


Yakın bir gelecekte cep telefonlarının yerini tamamen, Sanal gerçeklik veya Artırılmış gerçeklik gözlüklerinin alacağını, bu gözlüklerle hem iletişim, hem alışveriş, hem eğitim ve hatta ofis çalışmaları gibi birçok faaliyetin bu gözlüklerle ve metaverse teknoljisi ile yapılacağına dair makaleler okumaya başladık.


Metaverse teknolojisi hakkında biraz araştırma yaptığımızda, aslında bu süreçteki alt yapının adım adım gerçekleştiğini ve Metaverse dünyasının birçok alt bileşenlerinin aslında bugün pratikte var olduğunu görebiliyoruz. Yani, kripto paraların , - ki Metaverse dünyasının oldukça geçer akçesi olabilecek bir para birimi olarak görünüyor - bunun yanında yeni yeni hayatımıza girmeye başlayan ve ne olduğunu anlamaya çalıştığımız NFT içerikleri, filmlerin, dizilerin hatta televizyonların izlendiği dijital platformların yaygınlaşması ve çeşitlenmesi, internetle yaptığımız alışverişler, sanal sınıf , sanal ofis, hatta ve hatta sanal özel ders platformları gibi birçok bileşenlerin, bu metaverse dünyasında kendilerine kolaylıkla yer bulabileceklerini düşünüyorum.


Metaverse kavramını henüz tam olarak anlayamasakta ve bize getireceklerini ve bizden götüreceklerini henüz tam olarak kestiremesekte bu sürece hazırlıklı olmakta fayda olduğunu düşünüyorum.


Her yenilik ve her bilinmeyen oluşumlar, beraberinde birçok komplo teorilerini de beraberinde getiriyor. Kendimizi Komplo teorilerine kaptırma kolaycılığından sıyrılıp, bu teknolojik süreçte yerimizi almaya çalışalım derim ben...


Anlayabildiğim kadarıyla, baştan sona bir oyun ve artırılmış gerçeklik teknolojisinin internet dünyasıyla birleştirilmesinden ibaret olacak bu yeni sürecin nihai müşterisi olmaktan ziyade, bu teknolojinin yazılımsal ve görsel içeriklerinin üretilmesinde, dünyadaki yerimizi almamız gerektiği kanısındayım...