Emre Gündem

Maç Çoktan Bitti!

Emre Gündem

Türkiye’nin uzun zamandır gündeminden referandum düşmüyor, şimdi de sonuçları gündemden düşecek gibi değil. Referandum olacak, olmayacak olursa kim kazanır tartışmaları bitti şimdi de sonuçları ne olacak,  hayır gelse ne olacaktı tartışmaları sürüyor.

Referandum’dan sonra aklımda en çok kalan açıklamalardan biri de CHP eski genel başkanı ve halen milletvekili olan Deniz Baykal’ın “maç daha bitmedi” açıklaması oldu.

İşte o açıklama…

CHP eski genel başkan Deniz Baykal, Erdoğan`ın `Maçı 1-0 da kazansanız 3 puan alırsanız, 5-0 da kazansanız 3 puan alırsınız, asıl olan maçı kazanmaktır` sözlerine yanıt verdi.

Baykal, yaptığı açıklamada `Maç daha bitmedi, bu tablo maçın bittiği anlamına gelmez.  Daha ikinci devre var` dedi.

Futbol terimleri üzerinden bende bir yorum yapmak istiyorum.

1938 doğumlu olan Deniz Baykal Süper Lig ile 1973’te tanıştı. Farklı takımlarda oynadı ve yıllarca takım kaptanlığı yaptı. 44 yıldır Süper Ligde oynamasına rağmen hiç şampiyonluk yaşamadı. 1974,1978, 1995 dönemlerinde milli takımda ilk 11’de oynadı. 2010 yılında kendi takım arkadaşı ile şike yaptığı iddialarından sonra futbol hayatını bırakmak yerine takım kaptanlığını bırakıp futbol hayatına yedek kulübesinden devam etmeyi tercih etti. Takımının kaybettiği maçlardan sonra Baykal eski kaptan olarak iddialı açıklamalar yapmaya devam ediyor. Baykal 44 yıllık futbol hayatında büyük başarılar elde etmemesine rağmen futbol hayatını henüz noktalamadı. Oynadığı takımın taraftarları ve sporseverler ne zaman futbolu bırakacağını merakla bekliyor. 79 yaşında olan Baykal aynı hırsla devam ederse tribünlere hiç çıkmadan yedek kulübesinde hayatını tamamlayacak. 

Baykal’ın son maçtan sonra yaptığı açıklama sporseverleri hayrete düşürdü, çünkü “Maç bitmedi” diye açıklama yaptığı takım 15 yıldır şampiyonluğu elden bırakmayan ve en yakın rakiplerine fark atarak şampiyon olan takımdı. Açıklamada hedefe aldığı kişi ise kendi takımının kuruculuğunu ve yıllarca kaptanlığını yapan, takımının şampiyonluklarında en büyük başarısı olan (Bunu tüm sporseverler kabul ediyor) yıllardır milli takımın kaptanlığını yapan ve şu anda da milli takımın teknik direktörlüğünü yapan kişiydi.

Hakem düdüğü çaldı ve maç bitti. 1-0’da olsa maçın sonunda bir galip var. Belki galibiyete çok yaklaştılar ama 3 puanı alan takım belli. Galibiyet için sadece futbolcuların, yöneticilerin, teknik heyetin inanması yetmez en önemli güç olan taraftarların da inanıp takımını her açıdan desteklemesi gerekir.

Saygılarımla…