Emre Gündem

Samsun'da Siyasi Değişim

Emre Gündem

Samsun siyaseti dün akşam tabiri caiz ise sil baştan yazıldı. Cumhur ittifakının iki il başkanının da görevden alınması seçime günler kala teşkilatlarda soğuk duş etkisi yarattı.
Üstelik MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta da disipline sevk edildi.
Bütün bu gelişmeler millet ittifakında da hesapları değiştirtti.
Özellikle Erhan Usta’nın twitter hesabından yaptığı paylaşımlar İYİ Partililer tarafından MHP ile bağlarını koparttığı şeklinde değerlendirildi.
Samsun siyaseti bundan sonra çok şeye gebe. Örneğin Necattin Demirtaş’ın İYİ Parti İlkadım Belediye Başkan Adayı olması kimseyi şaşırtmaz herhalde. Öte yandan Meral Akşener’in sıcak bakmasına rağmen Hayati Tekin’in henüz adının açıklanmaması CHP Genel Merkezi ile ilişkilendirilirken Erhan Usta isminin MHP ile bağlarının kopması yeni ihtimalleri gündeme getiriyor.
İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar önümüzdeki günlerde Erhan Usta ile en azından ‘Geçmiş olsun’ demek için görüşecektir ve bizler de neler olacağını göreceğiz.
Olayların nasıl bu noktaya geldiğini değerlendirecek olursak ise aslında her iki il başkanının da kendi partisi için daha fazla ilçe istemesi kadar normal bir şey olamaz. Rakip partiden daha fazla hakimiyet sağlamayı istemek siyasetin doğasının gereğidir. Ancak gözden kaçan ise şudur; Gerek MHP gerek AK Parti için artık ayrı gayrı yoktur. Ülkenin selametini birlikte yol almakta gören Bahçeli ve Erdoğan için hatt-ı müdafaa yoktur sath-ı müdafaa vardır. Sen İlkadım’ı ben Canik’i alayım meselesinin çok ötesine geçmiştir durum.
Erdoğan, "Cumhur İttifakı'nın ruhuna herkes uymalı. Uymayanlar kusura bakmasın istirahate alırız. Bu uzun bir yolculuk, birbirimizi kıramayız. Dayanışma içinde olacağız" diyerek MHP ile AK Parti arasındaki ittifakın sadece 31 Mart seçimleri ile sınırlı kalmayacağının da altını çizdi.
Demem o ki İlkadım’da kimin aday olduğu Atakum’da kimin aday olduğunun önemi yoktur. Artık yeni bir siyasi konjektürün içerisindeyiz. Bunu iyi anlamak gerekiyor. Artık MHP’li aday kazansa AK Parti kazanmıştır AK Parti kazansa MHP kazanmıştır.
Bundan sonraki süreçte gerek seçmenin gerekse teşkilatların Cumhur ittifakı olarak kendilerini bir vücut olarak görmeleri ve bu şekilde çalışmaları gerekmektedir. Cumhur ittifakının genel başkanları ülkemizin selametini bu formülde görmektedir. Yoksa İlkadım’ı MHP’mi almış AK Parti’mi almış hiçbir önemi yoktur.
Seçim sürecine çok az bir zaman kala AK Parti İlkadım Belediye Başkan Aday Adayı iken İl Başkanı olan Ersan Aksu büyük gayret ve azim ile belki de hiçbir il başkanının çalışmadığı kadar çok çalışmak zorunda.
Kendisine yeni görevinde başarılar diliyorum.