Emre Gündem

“Kadınlarımız”

Emre Gündem

Kadınların siyasette, iş hayatında, üretimde yer alması ülke için önemli olduğunu kimse inkar edemez.   Büyük Atatürk`ün bize işaret ettiği muasır medeniyetler seviyesine ülkemizi taşıyabilmek kadınlar olmadan asla mümkün olmaz. 
“Bizim sosyal toplumumuzun başarısızlığının sebebi, kadınlarımıza karşı gösterdiğimiz ilgisizlikten ileri gelmektedir. Yaşamak demek faaliyet demektir. Bundan dolayı bir sosyal toplumun bir organı faaliyette bulunurken diğer bir organı işlemezse o sosyal toplum felçlidir” demiş ulu önder. 
Ancak bugün ülkemizde halen kadın girişimci oranı yüzde 8’lerde… Her gün yeni bir kadın cinayetinin işlendiği, onlarca kadının şiddet gördüğü, taciz ve tecavüze maruz kaldığı, zorla çocuk yaşta evlendirildiği de bir gerçektir.  
TÜİK`in istatistiklerine göre, nüfusun yüzde 49.8`ini oluşturan kadınların okuma yazma bilmeyen nüfus oranı erkeklerden beş kat fazla. 25 ve daha yukarı yaşta olan ve okuma yazma bilmeyen toplam nüfus oranı yüzde 5.4 bu oran erkeklerde yüzde 1.8, kadınlarda yüzde 9’dur. 
2017`de en az 290 kadın, 22 çocuk ve olay sırasında kadınların yanında olan/cinayeti engellemeye çalışan 34 erkeği öldürdü; 101 kadına tecavüz etti; 247 kadını taciz etti; 376 kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu; 417 kadını yaraladı.
Bütün bunlara rağmen 79 ülke içerisinde Türkiye 2007-2015 yılları arasında kadınların işgücüne katılım oranının yüzde 31,4’e yükselmesiyle istihdamın en fazla arttığı ülke olmuştur.  Bu durum geleceğe dair oldukça umut vericidir. Bununla beraber, söz konusu oranın halen Avrupa Birliği ortalamasının (yüzde 57,6) oldukça altındadır. Türkiye ekonomisi ILOSTAT (2017) verilerine göre 2007-2015 yılları arasında, düzenli ücretli işlerde yüzde 77 artış sağlayarak, 2 milyon 160 bin kadına net iş sağladı. Bu sonuçla Türkiye, 2007-2015 yılları arasında incelenen 63 ülke içinde en fazla kadın istihdam artış oranına sahip ülke oldu. 
Kadın desteklenirse başaramayacağı hiçbir şey yok elbette. `Kadına fırsat verilirse kadın yapar` düşüncesinden ziyade Samsun’da kendi fırsatlarını tüm olumsuzluklara rağmen kendileri oluşturan kadınlarımıza yer verdik yeni sayımızda.
Yazımı yine Atatürk’ün veciz bir sözü ile sonlandırmak isterim; “Bir toplum, cinslerden yalnız birinin yüzyılımızın gerektirdiklerini elde etmesiyle yetinirse, o toplum yarı yarıya zayıflamış olur. Bizim toplumumuzun uğradığı başarısızlıkların sebebi, kadınlarımıza karşı ihmal ve kusurdur.”