Emre Gündem

Toplu ulaşım araçlarına yönelmek zorundayız

Emre Gündem

Ulaşım, insanların yaşayışında her zaman önemli bir yer almıştır. Tarih boyunca ulaşım, insanın çeşitli kaynaklara ulaşma amacıyla hareket etme ve yük taşıma ihtiyacından doğmuştur. İnsanlığın gelişimine paralel olarak, ulaşım için kullanılan araçlar da geliştirilmiştir.
Şüphesiz günümüzde trafiğin en sıkışık olduğu saatler, hafta içinde herkesin işe ya da okula gittiği sabah saatleriyle eve döndüğü akşam saatleridir. Sınırlı yol kapasitesi, artan araç ve yaya trafiği ile kişilerin hareketlilik isteğinin artması gibi faktörlerle trafik en önemli sorunlarımız içerisinde. Özellikle nüfus olarak Karadeniz’in en kalabalık Türkiye’nin ise 16. İli Samsun’u düşündüğümüzde trafik sorununa bugünden çare bulunamazsa yarın çok geç olacak. 


Çareler yerel yönetimlerde olsa da vatandaş olarak elbette toplu ulaşım araçlarını daha fazla kullanmamız gerekiyor.  Nihayetinde toplu ulaşım araçlarını araçları kullanarak işe gitmek, okula gitmek, alışverişe gitmek çoğu zaman araba kullanmaya oranla daha avantajlı. Çünkü dur- kalk yaparak ve stres yaşayarak yorulmak zorunda kalmıyorsunuz. Ayrıca park yeri aramak zorunda da değilsiniz. 
Bütün bunlara rağmen kendi otomobillerimizin sunduğu konfordan vazgeçemiyoruz. Bu durum yerel yönetimlerin de işini zorlaştırıyor. Üstelik Türk toplumunda birçok bisiklet gibi çevre dostu araçların yanı sıra toplu ulaşım araçlarının geneline karşı bir soğukluk mevcuttur. Oysa hem alım gücünde hem sosyo ekonomik güç açısından bizden çok daha ileride olan Avrupa’da başbakanların işe gidip gelirken bisiklet kullandığına şahit oluyoruz.


 Samsun Büyükşehir Belediyesi ‘nin ulaşım ana planını yeniden revize etme ihtiyacı da bizim toplu ulaşım araçlarını tercih etmememizden kaynaklıyor.  Bu revize ile Samsun Büyükşehir Belediyesi, kent içi ulaşımda gelecek 15 yılı şekillendirecek ve toplu taşımayı daha cazip hale getirecek. Üstelik bu revize lokal pansumanlar şeklinde değil sorunlara derinlemesine işleyen bir neşter vurulmasıyla yapılacak. 
Bu revizyon ile Samsun ulaşımının ve trafik sorununun rahatlayacağı aşikar. Ancak,   hayatımızın her alanında olduğu gibi trafiğe de akıllı teknolojiler hakim olacaktır.