Emre Gündem

Samsun Karadeniz`den hak ettiğini alabiliyor mu?

Emre Gündem

İnsanoğlu tarih boyunca yaşamını sürdürebilmesini sağlayacak kaynakları içinde yaşadığı çevreden elde etti. Yiyeceğini, giyeceğini, barınağını, enerjisini ve diğer tüm maddi ihtiyaçlarını bu çevreden sağladı. 

Karadeniz de tarih boyunca kadim medeniyetlere ev sahipliği yaptı.  Evlatlarını büyük bir fedakarlıkla binlerce yıldır doyuran bu bereketli Karadeniz havzasında var olabilmek mücadelesi çağlar boyu savaşları da beraberinde getirdi. Ancak, günümüzde güç savaşları ekonomi üzerinden yapılmaktadır.

Karadeniz’de güçlü olmanın ön koşulu ondan en üst düzeyde faydalanabilmektir. Bunu başarmanın günümüz koşullarında sadece fındık ve çay gibi ürünler ile mümkün olmayacağı aşikâr.  

Samsun, Karadeniz üzerinden hangi coğrafyalara ulaşarak ticaret yapıyor? Liman ulaşımı için tek alternatifi Samsun olan Amasya, Çorum, Tokat gibi iller hesaba katıldığında potansiyelin büyüklüğü daha net anlaşılıyor. Ama biz bu potansiyeli ne ölçüde ticari faaliyete dönüştürebiliyoruz?

Sadece ticari emtia taşımacılığı değildir ticari fayda. İnsanların da ulaşım için kullandığı bir hattın var olması turizm, turizmin var olması da ekonominizin güçlü olmasını anlamlarını taşır. Karadeniz’e kıyısı bulunan 6 ülke arasında deniz ulaşım seferleri yapılıyor mu?

Bu 6 ülkeden sadece bir tanesinin, Türkiye’nin de en büyük ticari ortağı olan Rusya’nın nüfusu 200 milyondur.

Samsun ile 200 milyonluk Rus pazarı arasında sadece Karadeniz var. İki ülkenin başta sanayi tarım, ulaşım, enerji, inşaat olmak üzere çok yönlü iş birlikleri son dönemde yeniden canlandı. Mesela iki ülke arasındaki ticaret hacmi bu yılın ilk yarısında yüzde 28 oranında arttı.

Karadeniz’den faydalanmak demek sadece denizin üzerinden faydalanmak demek değildir.  Oldukça bereketli bu denizden faydalanmak demek balıkçılığın da en üst düzeyde yapılması ile mümkündür.

Günümüz koşullarında sadece balık tutmak demek değil balıkçılık. Gelişen dünya şartlarında bu balığı işlemek, paketlemek ve dünyanın dört bir tarafına ihraç etmeliyiz.