Emre Öksüz

Dinlenme Günlerinin Önemi

Emre Öksüz

Dinlenme günleri, biz spor aşıklarının çok iyi bildiği, fakat  yapmakta zorlandığı günlerdir. Boş gün yok, acı yoksa kazanç yok gibi sloganlara sık sık maruz kalıyoruz. Sıkı çalışmak ve kendimizi zorlamak mükemmel hissettirse de toparlanmak ve hedeflere ulaşmak için dinlenmemiz gerektiğini de anlamalıyız.

Dinlendiğimizde, zihnimize ve bedenimize kaslarımızı onarmaları ve geliştirmeleri için zaman kazandırırız. Bu esnada en iyi fiziksel gelişimi elde ederiz.

Egzersiz yapmanın stresi azaltarak odaklanmaya, daha iyi uyumaya ve özgüveni artırmaya yardımcı olduğunu biliyoruz. Ancak dinlenmemenin, ara vermemenin ters etki yapacağını anlamamız gerekiyor.

İnsanlar programlamaya, makro saymaya o kadar kapılmışlar ki (sedanter olsalar dahi).. Egzersiz ve beslenme stili hedeflere ulaşma açısından anlamlıyken, kendimizle nasıl konuştuğumuz ve kendimizi ne kadar dinlediğimiz de aynı derecede önem taşıyor. Duygusal stres, fiziksel strese neden olabilir. Toparlanmadaki eksiklik, kronik yorgunluğa yol açabilir. Ardından overuse (aşırı kullanım) yaralanmaları, uyku ve iştah bozuklukları kendini göstermeye başlar.

Rutin oluşturmak mükemmel olsa da, tükenmeye yol açabilir. Dinlenme günlerini atlamamak ve doğru geçirmek, antrenman döngüsüne daha zinde ve hazır başlamanızı sağlar. Rahatlamak, toparlanmak, iyileşmek için kendinize zaman verin.