Emre Öksüz

Spor ve atletik performans

Emre Öksüz

İnsan hayatının başladığı andan itibaren kasların hareketleri koordineli yapabilmesi için zihnin doğru ve zamanında komut vermesi gerekmektedir. Bu motor hareketin oluşması için de belirli oranda kuvvete ihtiyacımız vardır. Kuvvet olmadan hareket edebilme şansımız yoktur. Genel olarak bakıldığın da biyomotor yetilerimizin bir çoğunun temeli kuvvete dayanmaktadır. Küçük yaştan itibaren bir takım hareketleri sürekli olarak tekrar etmemiz ve bu hareketleri uygularken sağladığımız kuvvet ile motor becerilerimiz daha iyi noktaya gelmektedir. Özellikle erinlik çağına yaklaştığımız da vücut alanlarımızın büyümesine bağlı olarak gerçekleştireceğimiz sportif hareketler de daha fazla kuvvete ihtiyaç duyuyoruz. Sportif oyunlarda kullanılan hareket formlarının kısa süre içerisinde yüksek güç çıktılarına ihtiyaç duyması kuvvet antrenmanlarını temel çözüm noktası haline getirmektedir.


Bu çözüm noktasında kullanılabilecek antrenman yöntemlerinden bazıları; pliometrikler, çabuk kuvvet, kuvvette devamlılık, maksimal kuvvet ve birim süre içerisinde ortaya çıkan kuvvet çıktısını daha iyi hale getirmek için kullandığımız kontrast antrenman metotları gibi farklı yaklaşımlara ihtiyaç duymaktayız. Fakat bu tip çalışmalar yüksek hızlı olduğundan dolayı sağlam bir nöromuskuler temele ihtiyaç duyulmaktadır. Nöromuskuler bir temel oluşturmanın yolu da ilk önce iyi bir kuvvet yapısının sağlanmasından geçer.


Bu anlam da antrenörlerin kuvvet yaklaşımında herşey den önce kuvvetin türlerini ve bu türlerde meydana getirilecek fizyolojik cevapları hangi uygulamalarla tetikleyeceklerini iyi bilmeleri gerekiyor. Yani ben ne yapmalıyım yaptığım bu uygulamalarla nasıl bir fizyolojik kazanım elde edeceğim. Bu bağlam da en başta genel sağlığımız, günlük yaşam aktivitelerini rahatça yapabilmemiz, sakatlıklardan korunmamız ve performans sporlarında yüksek güç çıktısı sağlaması yönüyle kuvvet olmazsa olmaz diyebiliriz.


Performans tarafına baktığımız da yapılan spor branşının enerji ihtiyacının karşılanması, hızlı güç üretebilme ve yorgunluğa karşı koyabilme yönüyle dayanıklılığa ekstra bir destek sağlaması gibi faydaları kuvvet çalışmalarını ön plana atmaktadır. Rasyonel bir düşünce yapısı olarak kuvvet çalışmalarının sporcuları ağırlaştırdığı düşünülmektedir. Antrenörler çok güçlü sporcular yetiştiriyorlar fakat bu gücün sahaya transferi konusunda yetersiz kalıyorlar. Burada dikkat edilmesi gereken nokta; eğer fizyolojik anlamda hangi sisteme dokunacağınızı bilmezseniz yada yapacağınız çalışmanın kişilerde nasıl bir kazanım sağlayacağını yorumlayamazsanız kuvvet çalışmaları evet sizi ağırlaştırabilir. Ama neyi neden yaptığınızı bilirseniz kişiyi bambaşka bir insana dönüştürebilirsiniz. Ne yapmak istiyorsanız neyde iyi olmak istiyorsanız o aslında antrenmanınızın bir parçası olması gerekiyor. Eğer; daha kuvvetli olmak istiyorsanız, daha hızlı olmak istiyorsanız, daha fazla sıçramak istiyorsanız yada daha fazla yön değiştirmek istiyorsanız antrenmanlarınızı daha özgün hale getirmelisiniz. Yani kısacası amacınızı antrenmanlarınızın bir parçası haline getirmeniz gerekiyor. Haftaya performans antrenmanın yapıtaşları ile devam etmek dileğiyle….