Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul TAŞ

Neden Küfrederiz? 

Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul TAŞ

Küfür veya sövme bir kişinin diğer bir kişiye onur kırıcı sözler söylemesidir. Küfürler kişiyi eleştiren, yargılayan ve onu aşağılayıcı sözlerle etiketleyen küfürler olduğu gibi karşıdaki kişi için yıkıcı ve ağır sözlerde olabilirler. Küfür kişinin kendisine, eşine, çocuklarına, kardeşlerine, ebeveynlerine, daha üst kuşaklara ve kutsal değerlerine yönelik olabilir.  

İnsanlar neden küfür ederler?

Küfretme davranışı önemli bir regresyon (kişiliğin geçmiş gelişim dönemlerine dönüş) içerir. Dil ve düşünce gelişiminde 2-3 yaş dönemi önemlidir. Özellikle bu dönemde telaffuz edilen söz eylem olarak işlev görür. Bu dönemde “hayır” (olmaz, yapma anlamında) demek “hayır-eylem” yapmaktır (yapma denileni yapmamak). Bu dönemde çocuk kızdığı zaman ebeveynine bildiği bütün kelimeleri “atar” (söyler) ve bu süreci “eylemde bulunmuş” gibi yaşar. Daha ileri yaşlarda söz ve eylem ayrışır, kelimeler düşünce dizileri içinde nesne ve eylemeleri tanıtan kavramlar olarak kullanılır. Yetişkin hayatında bu gelişim döneminin mantığı geçerlidir. Küfür etmek “küfür-eylemde” bulunmaktır. Aynı zamanda kişi gerçekte eylem olarak yapılamayacak “cinsel içerikli” ve “kirletici” davranışları yapmış gibi yaşar.

Aynı tespitler küfre maruz kalan içinde geçerli midir?

Küfre maruz kalan içinde çoğunlukla aynı mekanizma geçerlidir. Cinsel içerikli bir küfre maruz kalmak bu “küfür-eylemi” gerçekte yaşamış gibi etki yapmaktadır. Bazı kişiler bu “küfür-eyleme” daha fazla şiddetle cevap vermektedirler. “Küfretti bende öldürdüm” diye işlediği cinayetlere neden gösterenler vardır. Özellikle erkek için yakın akrabalık bağı olan kadınları hedef alan küfürler kabul edilemez olmaktadır. Kişi küfrün içeriği gerçekmiş gibi karşı tepki gösterir. Namusunun kirlendiğini ve temizlemesi gerektiğini düşünür.

En çok hangi küfürler gözlemlemekteyiz?

Cinsel içerikli küfürler sıklıkla kullanılır. Cinsel içerikli küfürler genellikle karşı tarafın namusunu ve onurunu hedef alır. Erkek küfürleri delici, girici, yıkıcı içeriklere sahiptir. Genellikle karşı tarafın kadın figürlerini hedef alır. Kadın küfürleri daha ziyade kirleticidir. Dışkı kullanarak kaşı tarafı kirletir veya farklı nesnelerle (sopa, başkasının penisi vb.) delici, girici, yıkıcı içerikli küfürler kullanır.  

Trafikte, maçta, kişilerarası çatışmalarda küfür sıklıkla gözlemlenmektedir. Küfür düşüncenin önüne geçmektedir. Sonuç çatışma ve şiddet olmaktadır.  

Yrd.Doç.Dr.Ertuğrul Taş

Klinik Psikolog/Cinsel Terapist