Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul TAŞ

Cinsellikte Altın Dönemin Sırları

Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul TAŞ

Kadın ve erkek ergenlikle birlikte biyolojik cinsel olgunluğa ve orgazm kapasitesine ulaşırlar. Özellikle orgazm bireyin kendi vücudu aracılığıyla deneyimlediği uç hazdır. Birkaç saniyeliğine içinde olduğu ortamdan ve dünyadan kopar. Ulaşılan haz o kadar yüksektir ki tekrar aynı hazzı yaşamak ister. Ergenlikte cinsel aktiviteler çoğunlukla otoerotik olup mastürbasyon temel cinsel aktivite olarak ön plana çıkar.

Gençlerde çift hayatına geçiş kendi ve diğerinin vücudunu keşfetme ve erotik olarak kodlama imkanı verir. Kadın ve erkek kendi vücutlarını detaylı olarak tanımaya ve haz kaynağı olarak kullanmaya başlarlar. Her bir eş kendi vücudunu ve diğer eşin vücudunu tanımaya zaman ayırır. Eşin vücuduna dokunur, okşar ve haz aldığı bölgeleri öğrenir. Aynı zamanda eşin kendisine dokunmasına ve okşamasına izin vererek kendi vücudunda haz veren bölgeleri keşfeder. Bu vücut vücuda geçen zaman ve dokunmalar eşleri daha olgun cinsel davranışlar ortaya koymaya ve karşılıklı olarak birbirlerini dikkate almaya iter. Özellikle cinsel konuları konuşma, karşılıklı beklentileri ve beğenileri dile getirme cinsel harmoniyi pekiştirir. Bu bağlamda eşler fantezilerini konuşurlar ve bir birinin kişisel sınırlarına saygı duyarak bazılarını cinsel hayatlarında deneyimleyebilirler. Karşılıklı iletişim ve vücut vücuda etkileşimler cinsel uyarılmaya uyum sağlamaya yardımcı olur. Genç erkeklerde erken boşalmayı önler ve kadının orgazm olmaları için gerekli süre uyarılmalarına izin verir. 

Cinsellikte altın dönem orta yaşlarda başlar. Erkek ve kadın psikoseksüel olgunluğa ulaşır. Cinsel etkileşimler güven içinde yaşanırlar. Cinsel organlara odaklanma öncelik olmaz. Eşler karşılıklı bir birinin vücutlarına zaman ayırırlar. Her biri diğerinin vücuduna dokunur, öper, okşar ve bundan zevk alır. Aynı zamanda vücuduna dokunulması, okşanması, öpülmesi kendisine zevk verir. Cinsel konularda iletişim artar.

Erkek cinselliği sadece vajinaya girmek olarak algılamaz. Erkek kadının duygularını, cinsel beklentilerini, fantezilerini ifade etmesine izin verir ve dikkate alır. Erkek eşini onun vücudunu, kadınlığını, var oluş şeklini yargılamadan olduğu gibi duygusal ve cinsel partner olarak kabul eder. Orta yaş erkeği kadına haz verdiği kadar kendi vücudunu erotize etmeyi bilen erkektir. Kadının vücuduna dokunmasına, vücudunu keşfetmesine izin verir ve bu süreçten zevk alır. Kendisini kadının hazzına bırakır.  

Orta yaş kadını vücudunu keşfetmiş, erotik olarak kodlamış, cinsel etkileşimlerden haz alan ve orgazmı tadan kadındır. Kendi vücudunu tanır ve eksiklerine karşı tolerans gösterir. Kendini olduğu gibi kabul eder. Tabi ki eşin kadının fiziğini kabul etmesi ve bunu dile getirmesi kadının kendisine güven duymasını sağlar. Kadın cinsellikte kendisini uyaran etkileşimleri, pozisyonları ve haz davranışlarını bilir ve bunları hem ifade eder hem de talep eder. Aşk ve cinsel hayatına zaman ayırır. Cinsel olarak olgunlaşmış kadın erkekten, cinsellikten ve cinsellikten haz almaktan korkmaz. Bu kadın cinsel ilişkiyi mecburiyet olarak görmez. Cinsellik onun için bir oyun, bir eğlence olur.    

Orta yaş ve sonrasında gün içi duygusal ve erotik etkileşimler artar. Çift ön sevişmeye daha fazla zaman ayırır. Bu süreç cinsel organları fizyolojik olarak cinsel ilişkiye hazırlar ve karşılıklı haz artar. Eşlerin bir birlerinin vücudunu, erotik bölgelerini, erotik ve duygusal tepkilerini tanımaları karşılıklı uyumu artırır ve cinsel etkileşim bir dans edasında geçer.

Çiftlerin beraberlikleri boyunca karşılıklı olarak vücutlarını tanımaya zaman ayırmaları ve cinselliği duygusal ve erotik etkileşimler içine taşımaları önem arz eder.