Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul TAŞ

Erkelerde sertleşme sorunu ve çözüm yolları

Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul TAŞ

Vajinaya girmek ve cinsel ilişkiyi sürdürmek için yeterli sertliğin olmaması ve bu durumun tekrar etmesi sertleşme bozukluğu olarak tanımlanır. Sertleşmebozukluğuyla ilgili istatistiklere ulaşmak ve kesin kayıt tutmak zordur. Çünkü erkeklerin sorunu saklama olasılığı yüksektir. Bununla birlikte yurt dışı araştırmalar 18-69 yaş arası erkeklerde sertleşme sorun yaşayanların oranını %10 olarak vermektedir. Sertleşme sorununun görülme olasılığı yaşla birlikte artmaktadır.  50 yaş üstü erkeklerde her üç erkekten birinde görülme olasılığı yüksektir. 

Sertleşme bozukluğu erkek tarafından çoğunlukla sosyal hayatta ve çift hayatında özür olarak görülmektedir. Utanç, suçluluk ve kaygıya neden olmaktadır. Erkek dünyasında penisin sertleşmesi benlik değeri, erkeklik kimliği ve erklikle sıkı sıkıya ilişkilidir. Sertleşme sorunu erkeklik algısında bozulmaya neden olur. Eğer sertleşme sorunu tekrar ederse erkek kadınlarla yakınlaşmaktan korkar ve cinsel ilişkiden kaçınma davranışları ortaya koyar. Klinik çalışmalar kırklı hatta ellili yaşlara gelmelerine rağmen sertleşmesorununa bağlı olarak bekâr olan veya cinsel ilişki deneyimi olmayan erkeklerin olduğunu doğrulamaktadır. Genellikle erkekler cinsel ilişkide başarısız olmaktan korkma, erotik duyumlara odaklanama, eşin kızacağından korkma gibi negatif duygular yaşarlar. Sertleşme sorunu yaşayan erkeklerin eşleri ise kendilerinin yeterince çekici olmadıklarını, sevilmediklerini düşünebilirler. Bazı kadınlar cinsel tatminsizlik yaşarlar ve erkeğe karşı kızgın davranırlar. Sertleşme sorunu çift sorununa dönüşme riski doğurur. 

Erkekler stres, alkol, yorgunluk veya kendisi istemediği halde eşi istediği için cinsel ilişkiye girmeye mecbur kalma gibi durumlara bağlı olarak ara sıra sertleşme sorunu yaşayabilirler. Bu durum geçici olup sertleşme bozukluğu olarak ele alınmaz. Fakat bazılarında sertleşme sorunu sıklaşır ve bozukluk ortaya çıkabilir. Örneğin alkol tüketimine bağlı sertleşme bozukluğu görülebilir. Sertleşme bozukluğu tanısı koyabilmek için sorunun birkaç ay tekrar etmesi ve kişinin bu durumdan acı çekmesi gerekir.

Sertleşme bozukluğu organik (diyabet, kan damar hastalıkları), psikoseksüel (stres, cinsel bilgi eksikliği) veya alışkanlıklara (alkol, uyuşturucu tüketimi) bağlı olabilir.

Nasıl tedavi edilir?

Başvurulan uzman (hekim, cinsel terapist) sertleşme sorununun biyolojik yapı ve işleyişine bağlı olup olmadığını sorgular. Eğer kişi eşiyle cinsel ilişkide sertleşme sorunu yaşıyor ama mastürbasyon yaparken yaşamıyorsa, sabaha karşı penisi kendiliğinden sertleşiyorsa sorun muhtemelen psikoseksüel veya alışkanlıklara bağlıdır. Kişi hiçbir şekilde sertleşme yaşamıyorsa biyolojik yapıdan kaynaklanan bir bozukluk olma olasılığı yüksektir. Ürolojik inceleme ayırt edici tanı koymaya izin verir.

Sertleşme sorunu alışkanlıklardan veya cinsel bilgi eksikliğinden kaynaklanabilir.  Hastanın fizik aktiviteler yapması, kilosunu dengede tutması, düzenli beslenmesi ve cinsel bilgilendirme sorunu çözmeye yardımcı olabilir. Araştırmalar hayatı ve sağlığı düzenli olanların, kilo sorunu olmayanların daha az sertleşme sorunu yaşadıklarını ortaya koymaktadır.  Eşle veya kendi kendine cinsel aktiviteler ve düzenli boşalma cinsel organların işlevselliğini sürdürmesine yardımcı olur. 

Sertleşme bozukluğunun nedeni organik kökenli ise ilaç, protez  gibi tıbbi müdahalelerle tedavi etme imkanı vardır. Tıbbi müdahaleye psikoseksüel destek sağlamak sorunu çözmeyi kolaylaştırır.

Eğer sertleşme sorunu psikolojik veya cinsel nedenlerden kaynaklanıyorsa cinsel terapi önerilir. Cinsel terapi çift hayatında iletişim ve cinsel etkileşim, vücudunu ve eşi erotik olarak algılama ve kodlama, benlik değeri ve güven, kaygı ve performans beklentilerini yönetme, vücudu rahatlatma ve uygun cinsel davranışı ortaya koyma gibi konuları içerir. Terapi 10-15 seans sürer ve kalıcı çözüm üretir.