Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul TAŞ

İş, Kadın ve Cinsel Taciz

Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul TAŞ

Sosyal hayat ve iş hayatı kişiler arasında karşılıklı duygusal ve cinsel ilginin olduğu alanlardır. Kadının iş ortamında maruz kaldığı cinsel taciz hayatını kabusa dönüşebilir. Cinsel taciz, tekrar eden cinsel içerikli sözler, davranışlar ve tutumları içerir. Israrcı bakışlar, iltifatlar, cinsel içerikli konulara göndermeler yapma, iş dışında görüşme baskısı, cinsel ilişkiye zorlama, şantaj gibi davranışlar olabilir.  Müdürün veya bir çalışanın diğer bir çalışana o istemediği halde “bebeğim”, “güzelim” demesi; “bacaklarına”, “göğüslerine”, “gözlerine”, “giyimine” ısrarla bakması; “ellerine veya kalçasına” dokunması örnek verilebilir.

Konuyla ilgili bir araştırmaya göre kadınların % 50’si iş yerinde erkekler tarafından cinsel tacize maruz kalmaktadırlar. Sınırlı sayıda kadın, eşcinsel kadın tacizini deneyimlemiştir.  

Kadın için cinsel tacizi tanımlamak kolay olmamaktadır. Bazı söz ve davranışların cinsel içerikli olup olmadığını bilmek zor olmaktadır. Özellikle tekrar eden bazı şakaları taciz olarak tanımlamak zordur. Mağdur genel olarak çelişki yaşamakta ve tacizi dile getirmekten çekinmektedir. Dolayısıyla çok sayıda taciz davranışı kayıtlara geçmemektedir. İş yerinde baskı yaşama ve işini kaybetme korkusu, kültürel olarak damgalanma riski kadınların konuyu dile getirmelerini zorlaştırmaktadır. İş yerinde tacize maruz kalan çok az sayıda kadın işlerini kaybetme pahasına bunu dile getirmekte ve şikayetçi olmaktadır.  

İstemeden maruz kalınan bu durumlar kadında rahatsızlık yaratır, fizik ve psikolojik bütünlüğünü, kariyerini tehdit eder.  Genel olarak mağdur kadın güçsüzlük duygusu yaşar. Buna bağlı olarak aşağılanmışlık, utanma, öfke, benlik değerinde azalma gibi durumlar ortaya çıkar. Cinsel taciz uzarsa, kadın kendini korumuş olsa bile; kaygı bozukluğu, depresyon, psikosomatik bozukluklar, cinsel bozukluklar görülebilir. Bu süreçte kadının cinsellikten uzaklaşması ve isteksizlik yaşaması söz konusu olabilir.

Mağdur kadın yaşadıklarını içine atmamalıdır. Bunları aktarabileceği, psikolojik ve cinsel konularda bilgi ve destek alabileceği psikolog veya psikiyatriste danışmalıdır.