Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul TAŞ

Cinsellikte Aşk Oyunları ve Cinsel Uyarılma

Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul TAŞ

Aşk oyunları veya cinsel oyunlar cinsellikte uyarılma, birleşme ve alınan hazda önemlidir. Bakma, koklama, dokunma, vücut vücuda temas, okşama, öpme, güzel sözler söyleme, nefesi ve sesi erotik kullanabilme ve benzer davranışlar aşk oyunları olarak tanımlanabilir. Cinsel etkileşimler eşlerin sıra dışı ve bazen çocuksu davranışlar sergiledikleri bir tür oyun olarak görülebilir. Bu tür etkileşim ve iletişimler eşler arasında duygusal ve cinsel doyumu pekiştirir.   

Erkek ve kadın aşk oyunlarını nasıl öğrenirler?

Çocuk dünyaya geldiği andan itibaren anne veya anne rolünü üstlenen biri ve çocuk arasında karşılıklı etkileşimler vardır. Bakma, koklama, dokunma, vücut vücuda temas, okşama, öpme, güzel sözler söyleme gibi etkileşimler çocuğun kendi bedenini keşfetmesine ve karşılıklı etkileşimlerden haz almasına izin verir. Çocuk annesiyle olmaktan, anne vücuduna temas etmekten hoşlanır. Ancak bu karşılıklı etkileşimler ve haz alma çocuk tarafından erotik veya cinsel olarak algılanmaz. Çocuğun zihinsel kapasitesi buna izin vermez. Ancak Yetişkin yaşta duygusal ve cinsel etkileşimlere zemin hazırlar.

Ergenlikle beraber cinsel organlar biyolojik olgunluğa ulaşır ve üreme kapasitesi gelişir. Bununla birlikte ergen orgazm kapasitesine sahip olur. Önce kendi otoerotizmini geliştirir. Fanteziler mastürbasyon aktivitelerine eşlik eder. Daha sonra bir diğeri ile aşk oyunları ve cinsel etkileşimler arar. Evlilik ve çift hayatına geçiş tam olarak aşk oyunları ve cinsel etkileşimler yaşamasına ortam sağlar. Bu süreçte bebeklik ve çocukluk evrelerinde anneyle yaşamış olduğu bakma, koklama, dokunma, vücut vücuda temas, okşama, öpme, güzel sözler söyleme gibi etkileşimler eşle tekrar edilir ve cinsel etkileşime dönüşür.

Anne ve çocuk etkileşimlerinin izleri yetişkin cinselliğinde ketleyici olabilir mi?

Ergenlikten itibaren fantezi veya cinsel deneyimler cinsel oyunları sahneye koyma imkanı verir. Çoğunluk için erken dönem anneyle olan etkileşimlerinden kalan izler partnerle karşılıklı cinsel oyunlara dönüşür. Geçmişten kalan ve haz temelli olan anne ve çocuk etkileşimlerinin izleri temizlenir, bilinç dışına itilir. Dikkat eşle olan aşk oyunlarına ve cinsel etkileşimlere odaklanır ve karşılıklı zevk paylaşılır. Fakat bazıları için vücut vücuda temaslar anne vücuduyla olan ilk temasları anımsatabilir, cinsel davranışı ketleyebilir. Sonuç olarak birey cinsellikten kaçınır veya korkar.

Diğeriyle yakınlaşma, vücut vücuda temas etme, cinsel ilişkiye girmede zorlanma ve kaçınma davranışları olan bireylerin bir uzman eşliğinde kendi erotizmlerinin gelişimini analiz etmeleri gerekir.

Yrd.Doç.Dr.Ertuğrul Taş

Klinik Psikolog-Cinsel Terapist