Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul TAŞ

“Fordçuluk”: sürtünme hastalığı

Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul TAŞ

Halk arasında “fordçuluk” olarak bilinen “sürtünmecilik” bozukluğu cinsel uyarılma ve cinsel haz için kalabalık bir yerde diğer bir kişinin vücuduna dokunma, sürtünme davranışı olarak tanımlanır. Erkek davranışı olarak tanımlanır. Genellikle tramvay, otobüs, konser, miting alanı gibi çok sayıda insanın sıkışık olarak bulunduğu ve vücut temasına müsait yerlerde görülmektedir. Örneğin kalabalık bir ortamda bir erkek bir kadın veya erkek vücuduna cinsel organını veya kendisinde uyarılma yaratan vücut bölgesini temas ettirerek uyarılır. Uyarılmayı boşalma takip eder veya daha sonra uyarılma yaratan sahneyi düşünerek mastürbasyonla boşalır. Sürtünülen kişi bu durumu arzulamaz ve genellikle farkında olmaz. Fark ettiği zaman tepki gösterir veya uzaklaşma davranışı ortaya koyar. Batı ülkelerinde yapılan bir çalışma erkeklerin %30’unun sürtünme davranışı olarak tanımlanan davranışları en az bir kez yaptıklarını ortaya koymaktadır. Liseli kızların %35’i sürtünme ve cinsel tacize maruz kaldıklarını aktarmaktadırlar.

Eğer sürtünme davranışı tekrar eder ve cinsel uyarılma için kaçınılmaz olursa tedavi edilmesi gerekir. Parafili ve aşırı cinsellik şikayetiyle kliniğe gelen danışanların %10-14’ü sürtünmecilik için gelmektedirler. Genel olarak 20 yaşlarında görülmeye başlamaktadır. Cinselliğe aşırı düşkünlük, antisosyal davranışlar, kaygı bozuklukları ve depresyon, çocukluğunda cinsel istismara maruz kalmak sürtünme davranışının ortaya çıkışında risk faktörleri olarak görülmektedir.

Sürtünmecilik diğer parafililerde olduğu gibi “aşırı uyarılma” yaratan bir vücut temasına bağlı olarak ortaya çıkar. Kişi hep bu aşırı uyarılmayı arar. Gizli olması ve yakalanma riski taşıması bu davranışın uyarıcılığını pekiştirir ve tekrar etme olasılığı artar.

Tedavisinde bu davranışı normal cinsel davranış içerisine çekerek gizli ve sıra dışı olmasından kaynaklanan uyarılma özelliği ortadan kaldırılır. Vücut teması arayışının normal olduğu söylenerek yasak olanı yapmaktan aldığı haz ortadan kaldırılır. Kalabalık yerlerde sergilediği vücut temaslarını eşle yatak odasında taklit eder. Bu durumda eşin işbirliği önemlidir. Karşılıklı vücut temaslarından alınan haz sürtünmeden alınan hazzı kabul edilir cinsel etkileşim alanına taşımayı sağlar. Özellikle cinsellik öncesi dokunma ve okşama egzersizleri verilir. Eşle karşılıklı dokunmalardan alınan haz konuşulur. Daha sonra eşler gün içerisinde ve evde karşılıklı cinsel oyunlar sergileyerek uyarılma öncesi etkileşimleri çeşitlendirirler. Kalabalık yerlerde sürtünme davranışı yerine “şimdi ve burada” tekniği ile esas bulunma amacına odaklanması sağlanır. Örneğin kişi otobüstedir ve seyahat ediyordur. Amacının dışına çıkmamayı öğrenir. Uygulanan psikoterapi ve cinsel terapi sayesinde sürtünme davranışı söner. Bu sorunu yaşayan bireylerin psikoterapi ve cinsel terapi bilen bir uzmandan yardım almaları önemlidir.