Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul TAŞ

Yaşlanma ve erkeklerde cinsel yaşam

Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul TAŞ

Erkeklerde cinsel iştah ileri yaşlara kadar devam eder. 50-60’lı yaşlardan itibaren cinsel aktivite sıklığı ve sertleşme kapasitesi azalır. Penisin uygun sertliğe ulaşması için birkaç dakika veya daha uzun süre cinsel uyarılma gerekir.  Penisin erkek veya eşi tarafından elle okşanarak uyarılması yeterli sertliğe ulaşmasını kolaylaştırır. Bununla birlikte sertleşme zayıf olabilir, çabuk kaybolabilir ve tekrar sertleşme daha zor olabilir. Eşin vajinasının yeterince uyarılmış ve ıslak olması vajinaya girişi kolaylaştırır. Aksi durumda vajinaya giriş zor olur ve pensin sertliğini kaybetmesi hızlanır. İleri yaşta erkek ve kadın cinsel uyarılmayı kolaylaştırmak için karşılıklı olarak birbirlerini daha uzun süre uyarmalıdırlar. Diğer önemli hususlardan biride penisin tam sertliğe daha ziyade orgazm öncesi ulaşmasıdır. Penisin zor sertleşmesi boşalmanın ertelenmesini ve erkeğin daha uzun süre vajinada kalmasını sağlayarak avantaja dönüşebilir.

İleri yaştaki erkek orgazm sırasında gençliğinde olduğu gibi şiddetli kasılmalar yaşar. Fakat kasılma sayısı daha az olur. Yaşla birlikte boşalma gücü, sperme sayısı, sperm miktarı azalır. Bununla birlikte dokunmaya bağlı orgazm duyumları kendini muhafaza eder. Orgazm sonrası penis genç yaşlara nazaran daha hızlı sertliğini kaybeder. Boşalma ve orgazm sonrası tekrar cinsel uyarılma olması ve  penisin sertleşmesi için gerekli zaman artar. Tekrar cinsel uyarılma yaşamak için birkaç saatten birkaç güne kadar zaman gerekebilir.

Özellikle ileri yaşlarda erkekte sertleşme süreci stresten olumsuz etkilenir. Hem fizik hem de psikolojik olarak uyarılma ihtiyacı duyar.

Erkeklerde yaşla birlikte sperm üretimi azalmakla birlikte üreme kapasitesi ileri yaşlara kadar devam eder. Bazı erkekler 90 yaş ötesinde üreme kapasitelerini korurlar. Erkeklerde testosteron miktarı yetişkin yaşa geçişle birlikte azalmaya başlar ve 60’lı yaşlarda stabilize olur. Erkeklerde cinsel hayat ve cinsel haz şiddeti azalmakla birlikte ileri yaşlara kadar devam eder. Sağlıklı erkekler 70 yaş ötesinde cinsel aktivitelerini kolaylıkla devam ettirebilirler. Bazıları fizyolojik yavaşlamayı iktidarsızlıkla özdeşleştirmekte, kendi imajları zarar görmekte, başarısız olmaktan korkmakta, kaygı duymaktadırlar. Sonuç olarak penis sertliğini daha az algılamakta ve iktidarsızlık fikri pekişmektedir.

60-85 yaş erkelerle yapılmış bir araştırma bu yaş gurubu için en önemli problemin sertleşme sorunu olduğunu ortaya koymaktadır. Aralarından önemli bir kısmı sertlik sağlayıcı ilaç ve vitaminler almaktadırlar.

Genç yaşlardan itibaren haftada 2 veya 3 kez düzenli cinsel ilişki cinsel hayatın ileri yaşlarda devamı için temel teşkil eder. Erkek ve kadın karşılıklı cinsel aktivitelerini adapte ederek cinsel hayatlarını kolaylıkla 60 yaş ötesine taşıyabilirler. Yaşlanmaya bağlı olarak cinsel işleyişteki değişimlerin anlaşılması, cinsel bilgilenme, cinsel hayatın farklı ilaç ve ürünlerle desteklenmesi sayesinde erkekler cinsel hayatlarını haz alarak ileri yaşlarda devam ettirebilirler.  

Sabır, şefkat ve karşılıklı uyum yaşlanmaya bağlı eksiklikleri telafi etmektedir. Yaşlılıkta erkekler  cinsel hayatlarından vazgeçmemelidirler. 

Yaşla birlikte gündeme gelen cinsel sorular ve sorunlar hakkında destek almak için erkekler cinsellik bilen bir uzmana veya cinsel terapiste başvurabilirler.