Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul TAŞ

Kadın ve orgazmın gizemi

Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul TAŞ

Orgazm eski yunanca “şevk kaynatma” anlamına gelen “orgân” kelimesinden gelmektedir. Fizyolojik ve ruhsal boyutları aktive eden bir deneyimdir. Cinsel uyarılma sürecinde sinirlerde ve kaslarda depolanan gerilim  aniden boşalır. Kadın psikolojik olarak aşırı haz hisseder.

Orgazm tepkisi bir kadından diğerine değişir.  Genel olarak orgazm öncesi kadın gittikçe artan bir türbülans ve cinsel uyarılmada aşırı artış hisseder. Bunu bir ipin aşırı gerilmesiyle kıyaslayabiliriz. Kadın daha yükseğe çıkma, daha ileri gitme arzusu yaşar. Cinsel organda başlayan aşırı duyumlar basenin yukarısına doğru yayılmakta, pelvik tabanda aşırı sıcaklık hissi başlamakta ve bütün vücuda dağılmaktadır. Orgazm refleksiyle birlikte vajinada başlayan istem dışı kasılmalar veya çarpıntılar vajina çevresine yayılır.  Kadın zaman ve mekânın kısa süreliğine askıya alındığı, kendisinin boşlukta olduğu ve sonrasında aniden düştüğü izlenimi yaşar. Bu süreçte boşlukta sallanma, askıda kalma, düşme, baş dönmesi, kendini kaybetme, türbülans, patlama, titreme, hıçkırma, sıçrama, gıdıklanma gibi duyumlar yaşar. Sonrasında sakinlik, rahatlama, dinlenme, kendini iyi hissetme, yavaşça yere inme, bütünlük ve kendini kadın hissetme duyumları oluşur. Bu sırada yaşanan haz vajinanın elle veya cinsel ilişki sırasında penisle uyarılmasına bağlı olarak değişir.

Kadınların orgazm öncesini, gerçekleşmesini ve sonrasını tanımladıkları kelimeler çeşitlilik göstermektedir. Bazı kadınlar orgazm sürecini tanımlamakta zorlanabilirler. Bazıları ise acı hissedebilirler.

Orgazm olamama anorgazmi olarak tanımlanır. Orgazm olamama kadında kendini kötü ve yetersiz hissetme duygusu doğurabilir. Kendini yeterince kadın veya feminen hissetmez. Bazı kadınlar orgazmı taklit ederek orgazm olamadıklarını gizlemeye çalışırlar. Kendilerini eksik göstermek istemezler veya erkeğin kendisini yetersiz hissetmesine neden olmak istemezler. Bazen eşin başka kadına gitmesinden korkarlar. Aslında yapmaları gereken kendi hazlarını, uyarılma ve orgazm olma isteklerini eşleriyle konuşmalarıdır. Kadın kendi kendini uyararak veya eşle cinsel ilişkide orgazma ulaşamazsa bir cinsel terapi uzmanına danışması uygun olur.

Cinsel bilgi eksikliği ve cinsel uyarılmayı artıran uygun cinsel davranışları bilmeme orgazm olamamanın temel psikoseksolojik nedenleridir. Cinsel terapi kadının orgazm olamama nedenlerini tanımlar ve kendisini orgazma götürecek cinsel davranışlarla ilgili bilgi ve uygulamaları ona ve eşine aktarır.

Orgazm kadının kendi kendine hediye edeceği en büyük haz kaynağıdır.  Çünkü kadınların %80-90’nı rahatlıkla orgazm yaşayabilir.