Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul TAŞ

Cinsel İsteği Artırmanın Sırrı!

Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul TAŞ

Kadını kendisine bakılması, erkeği kadına bakmak uyarır!

Cinsel istek cinsel aktivitelere katılma arzusu içeren bir duygudur. Cinsel isteğe bağlı olarak cinsel uyarılma ve fizyolojik uyarılma oluşur.  Diğer bir deyişle penisin sertleşmesi, vajinanın nemlenmesi ve kişinin cinsel aktiviteleri sürdürme arzusunu devam ettirmesi için cinsel istek şarttır. Cinsel isteğin olmaması cinsel istek bozukluğu olarak tanımlanır ve tedavi edilmesi gerekir.  

Cinsel isteği doğuran nedir?

Cinsel isteğin temelinde cinsel uyarıcı vardır. Kişinin bu uyarıcıyı duyumlaması, algılaması, erotik olarak kodlaması ve arzulaması gerekir. Uyarıcı ise Temel olarak çevre, partner ve kişinin kendisinden gelir. 

Çevre genel olarak yaşanılan şehri, ortamı, kişinin içinde bulunduğu durumu, yaptığı aktiviteleri ve zamanı içerir. Örneğin kişinin yaşadığı şehirde kendini iyi hissetmesi ve haz alması hem duygusal hem de cinsel uyarılmayı kolaylaştırır. Ev ve yatak odasının hem kişiyi hoşnut etmesi hem de cinsel uyarılmayı kolaylaştırıcı olması gerekir.  Çiftin kendi evlerinde yaşamaları, yatak odasının erotizmi aktive edecek renk ve ışıklarla düzenlenmiş olması cinsel isteğin tetiklenmesinde önem arz eder. Kişinin haz aldığı aktiviteler ve kişilerarası ilişkiler cinsel isteği olumlu etkiler. Özellikle gün içerisinde bazı zamanlar önemlidir. Sabah erken saatler dinlenmiş vücutta cinsel isteğin yoğun olduğu zamanlardır. Akşam gün batımı romantizm ve cinselliğin bütünleştiği zaman olabilir. Bütün bunları dikkate alarak yaşadığımız ortamı düzenlemek veya ortam değiştirmek ve başka bir şehre, otele, çevreye gitmek yani rutinden çıkmak cinsel istekte tetikleyicidir. Örneğin tatil dönemlerinde cinsel istek daha yoğun yaşanır. Nedeni ise değişim ve rutin hayatın baskısından kurtulma, rahatlamadır.

Eş veya partner cinsel isteği etkileyen diğer bir faktördür. Partnerin psikolojik olarak rahat, zeki, duygularını ifade edebilen, eşine karşı duyarlı ve hassas olması önemlidir.  Partnerin sosyal statüsü,  zenginliği, temiz ve bakımlı olması, giyim tarzı, görünüşü, güzelliği, etnik kökeni, kokusu kendini çekici olarak sunabilmesi, hareketleri, yürüme tarzı, genital yapısı ve kokusu isteği etkiler. Özellikle cinsel etkileşim sürecinde ön sevişmeye zaman ayırması ve cinsel ilişkide partnerin beklentilerine önem vermesi, kendi hazzını ifade etmesi sürecin devamında olası arzuyu ve hazzı artırır. Cinsel ilişkiden haz alma hem süreci arzulamayı hem de partnerle tekrar cinsel etkileşimi arzulamayı pekiştirir.

Cinsel isteğin etkin olmasında en etkili faktör kişinin kendisidir. Özellikle kaliteli cinsellik kişinin kendisiyle başlar. Nörofizyolojik ve hormonlarla ilgili süreçlerin normal yapı ve işleyişte olması önemlidir. Bununla birlikte kişi kendini nasıl hissediyorsa o kadar arzular. Eğer kendini iyi, güzel, bakımlı ve çekici buluyorsa cinsel isteği pekişir. Özellikle kendini arzulanır bulması diğerini arzulamayı kolaylaştırır. Dolayısıyla yukarda partnerle ilgili ele aldığımız konular kişinin kendisini sunarken dikkate alması gereken konulardır.  Aynı zamanda zihinsel süreçler cinsel isteğin oluşumunda etkilidir. Dolayısıyla kişi kendi fantezilerini, cinsel senaryolarını ve cinsel düşüncelerini kurgulayabilmelidir.

Cinsel istek ve cinsel uyarılmada gözler temel öneme sahiptir. Kadın kendine bakan gözlerden, erkek ise ilgisini çeken kadına bakarak uyarılır. Kadının erkeği kendine baktırması ve erkeğin kadına bakması cinsel istekte önemlidir.