Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul TAŞ

Düzenli Seks Ömrü Uzatıyor!

Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul TAŞ

Araştırmalar düzenli cinsel aktiviteler ve hayat süresi arasında ilişki olduğunu ortaya koymaktadır.  Aynı sosyoekonomik ortamda yaşayan ve düzenli cinsel ilişkisi olanların ölüm riski azalmaktadır. 70 yaş üzeri bireylerde eşin ölümü veya hastalık gibi nedenlerden dolayı cinselliğin sona ermesi ölüm oranını artırmaktadır. Haftada 2 kez düzenli cinsellik yaşayan bireylerin hayat sürelerinin 10 yıl uzadığı gözlemlenmiştir. Örneğin Avusturalya’da 1079 prostat kanseri erkek ve 1259 prostat kanser olmayan erkekle yapılan araştırmada cinsel olarak aktif olan erkeklerin prostat kanserine yakalanma olasılığının düşük olduğu tespit edilmiştir. Kadınlarla yapılan araştırmalar kadınların cinsel aktivite sıklığından ziyade cinselliğin kalitesinden etkilendiklerini ortaya koymaktadır. 1113 evli kadınla yapılan bir araştırma orgazm sıklığının kadınlarda sağlık ve hayat süresini artırdığını aktarmaktadır.

Seks yapmanın genel olarak insan sağlığı üzerine olan etkisini aşağıdaki konular üzerinden örnekleyebiliriz.

Seksağrı vemigreni azaltıcı etki yapar. Orgazm sırasında kana oksitosin salınımı kadın ve erkeğin kendilerini iyi hissetmelerine neden olur. Ayrıca cinsel ilişki boyunca kana salınan endorfin ağrıyı dindirici etki yapar.  Yine cinsel ilişki sırasında damarlar açılır, gevşer ve beyne fazlaca oksijen gider. Bu durum migrene bağlı ağrıyı, kafatası içindeki gerilimi azaltır. Bununla birlikte cinsel ilişki eklem ve kas ağrılarını azaltır. Cinsel ilişki sırasında alınan pozisyonlar fizyoterpi etkisi yapar. Aynı zamanda cinsel uyarılma ve orgazm ağrıyı algılamayı azaltır.  

Seks hafızayı güçlendirir, bilişsel aktiviteleri uyarır. Genel olarak cinsel aktiviteler sırsında vücudun ürettiği kimyasal maddeler belleğe ve bilişsel işlevlere pozitif etki eder. Cinsel senaryolar içeren fanteziler nöron devrelerini çalıştırır; aktif, yaratıcı zihin jimnastiği oluşur ve beyni formda tutar.

Seks uykuyu düzenler, uykuya dalmayı kolaylaştırır. Orgazm sırasında vücuda oksitosin ve endorfin salınır, vücut rahatlar ve uyuma kolaylaşır. Çift yatakta seks yaparken günlük hayatın stresini unutur ve uyuma sürecine daha kolay girer.

Seks depresyonu önler. Düzenli seks antidepresan etkisine sahiptir. Kendini iyi hissetme duygusuna katkıda bulunur. Cinsellikte ortaya konulan fizik aktiviteler bütün fizik aktivitelerde olduğu gibi antidepresan etkisine sahiptir. Psikolojik alanda, cinsellik duygusal bağ oluşturmakta ve insan için önem arz etmektedir. Şefkat, yakınlık, arkadaşlık ve cinsellik insanların depresyona girmelerini önleyici etkiye sahiptirler.

Seks doğal hormon üretimini artırır ve deri sağlığına katkıda bulunur. Cinsel aktivite sırasında terleme sauna etkisi yapar ve deriyi temizler, ufak yaraları ve deri yüzeyindeki düzensizlikleri giderir. Hormonlar saçların kalitesini ve parlaklığını artırır.

Seks enfeksiyon ve hastalıkları önler. Düzenli seks “immüngolobulin A” (IgA) adlı bir antikor üretimini artırır. Bu antikor enfeksiyonlara ve özellikle nezle ve gribe karşı koruyucu etkiye sahiptir. Kana salınan oksitosin bağışıklık sistemini pekiştirir, bakteri ve virüslerle savaşı destekler. Cinsellik sırasında iki vücudun bir araya gelmesi, bir birine dokunmasıaşı etkisi yaratmaktadır. Özellikle öpüşme karşılıklı ağzında bakterilerle temas kurmayı sağlar ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

Seks insan sağlığını pekiştirme ve ömrü uzatmanın ötesinde toplum düzenine ve işleyişine olumlu katkıda bulunur.