Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul TAŞ

Erken boşalma kader değil!

Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul TAŞ

Erken boşalma nedir?

Erken boşalma kadın ve erkeğin istedikleri zamandan önce erkeğin boşalması olarak tanımlanır. “İstenilen zaman” kişiden kişiye veya çifte göre değişir. Bazıları için 1 dakika, diğerleri için 10 dakika vajinada kalma süresi tatmin edicidir. Bununla birlikte erkeğin kadının orgazma ulaşması için yeterli süre kadar vajinada kalması uygundur. Erkeklerde görülme sıklığı % 20-30 aralığındadır.

Erken boşalma hastalık mıdır?

Erken boşalma biyolojik yapı ve işleyişine bağlı bir durum olmadığı sürece hastalık olarak tanımlanmaz. Boşalma refleks bir durum olup erkeğin spermlerini kadının rahmine boşaltması için gereklidir. Yani türün devamı için önemlidir. Doğadaki bütün canlılarda hızlı boşalma eğilimi vardır. Çünkü boşalma sırasında aşırı haz ve kısa süreli dünyadan kopma söz konusudur. Zayıf canlılar daha güçlü canlılara av olabilirler. İnsan içinde aynı durum söz konusudur. Genlerini aktarması için boşalma refleksinin olması daha önemlidir. Ama insan cinsel davranış ortaya koyarken aldığı hazzı uzatma eğilimi göstermektedir. Yani ön sevişme ve vajinada kalma süresini uzatarak aldığı hazzı artırmak istemektedir. Özellikle günümüz kadının orgazmı yaşama arzusu erkeğin daha uzun süre vajinada kalmasını gerektirmektedir. Uzun süre vajinada kalmak erkeğin cinsel uyarılma düzeyini iyi yönetmesine bağlıdır. Erken boşalma sorunu yaşayan erkek temel olarak cinsel uyarılma düzeyini iyi yönetemez. Örneğin arabanızda motor devir göstergesi vardır. Devir göstergenizin 4000 devir civarında kesik kırmızıçizgiler başlar. Bu çizgiler gazdan ayağınızı çekmeniz için sizi uyarır. Biraz daha gaza yüklenirseniz kırmızı alana girersiniz. Yani motor patlar. Erken boşalmada erkek ne zaman gazdan ayağını çekeceğini bilemez ve çok hızlı kırmızı alana geçerek boşalır. Hazzı uzatamama ve kadının orgazmı yaşama beklentisine cevap verememe erkek için sorun olur. Erkek erken boşalmaya bağlı olarak psikolojik acı yaşar. Bu süreçte çift hayatı olumsuz etkilenmektedir. Cinsel bilgi eksikliği ve deneyimsizlik temel nedenleri arasındadır.   

Erken boşalma süresini uzatmak mümkün mü?

Boşalma süresini uzatmak mümkündür. Erken boşalma şikâyetiyle doktora başvuran erkeklere uygulanan ilk yöntem ilaçla (medikal) destek sağlamaktır.  Uyarılmayı yavaşlatan ve penis yüzeyine uygulanan spreyler veya oral yolla alınan antidepresan ilaçlar sıklıkla kullanılmaktadır. Olumlu ve hızlı sonuçlar elde edilmekle beraber bazı yan etkilerde gözlemlenmektedir. Uyuşturucu sprey alınan hazzı azaltabilmekte ve vajinayı  uyuşturarak kadının uyarılmasını aşağı çekmektedir. Antideprasanlar bulantı, baş dönmesi gibi yan etkilerin görülmesine neden olmaktadırlar.

Erken boşalmayı ele almada başvurulan diğer yöntem psikoseksüel faktörleri dikkate alan seksofonksiyonel teori çerçevesinde tanımlanmış cinsel terapidir. Daha uzun süreli bir çalışma gerektirmesine rağmen doğal ve uzun süre vajinada kalmayı sağlamaktadır. Yani erken boşalma sorununa kalıcı çözüm getirmektedir.   

Cinsel terapi erken boşalma sorununu nasıl ele alır?

Erken boşalma sorunu yaşayan erkeklerle uygun terapi hedefi tanımlamak önemlidir. Gün içerisinde karşılıklı duygusal ve erotik etkileşimlerin devamında gelen 20-30 dakikalık ön sevişme ve ortalama 8-10 dakika vajinada kalma terapinin hedefi olarak tanımlanabilir. Bu hedef kadının orgazma ulaşması için yeterli süreyi de terapi hedefine entegre etmektedir.

Erken boşalma 12 seans süren yapılandırılmış cinsel terapi çerçevesinde ele alınır. Her seansta üç temel bölüm vardır:

Cinsel Bilgilendirme: Cinsel terapide hurafelerden arındırılmış doğru cinsel bilgi aktarma esastır. Erkek cinselliği, erkek uyarılma evreleri ve her evrede vücutta görülen fizyolojik reaksiyonlar, ön sevişme, vajinaya girişte ideal penis sertliği, cinsel ilişki sıklığı, çift hayatında ilişki ve iletişim kalitesi, kadın orgazmı, cinsel pozisyonlar, bilinç alanını açık tutma gibi konular 12 seans boyunca ele alınır.

Egzersizler: Rahat nefes alma, vücudu doğru kullanma, uygun cinsel davranış ortaya koyma, kas gerilimini azaltma, en az eforla vajinaya girme gibi konular seanslarda fizik ve nefes egzersizleriyle birlikte danışana aktarılır.

Ev ödevi: Aktarılan bilgi ve egzersizler evde ev ödevi olarak cinsel uyarılma olmaksızın ve cinsel uyarılmayla birlikte bir sonraki seansa kadar tekrar edilir ve cinsel davranışa entegre edilir.

12 seanslık seksofonksiyonel cinsel terapi sonucunda başarıya ulaşma oranı %80-90 olarak değerlendirilmiştir.