Av. Kürşat Orhan Şimşek

TEHCİR MESELESİ

Av. Kürşat Orhan Şimşek

Her yıl 24 Nisan’da Ermeni Diasporası, Ermenistan ve birtakım yandaşları tarafından sözde soykırım nakaratları söylenir ve tabiri caizse ortalık ayağa kaldırılır.

Neden 24 Nisan! Çünkü 24 Nisan 1915 günü Talat Paşa tarafından “Tehcir Kararı” imzalanmıştır.

Ancak, Ermeni diasporasının bitip tükenmek bilmeyen yalanları üzerine oluşturulan bir tarih tezinden soykırım çıkarılmaya ve Türk Milleti soykırımcı olarak uluslararası hukukta yargılanmaya çalışılıyor.

Eğer ülkemize soykırım tezlerini kabul ettirebilirlerse bunun akabinde toprak ve tazminat talepleri gelecek.

I.Dünya Savaşı'nın acımasız koşullarında meydana gelmiş ve acılara sebep olmuş bir olay, bugün Ermeni Diasporası tarafından siyasallaştırılmış ve Türkiye’ye karşı şantaj aracı olarak kullanılmakta.

Oysa yaşanılanlar tarihçilerin araştırmasına bırakılması gereken bir konu.

Bu hususta sadece Osmanlı arşivleri değil, o dönemde bölgede etkili Rus, Fransız, İngiliz ve Amerikan arşivleri de konuya ışık tutacak nitelikte.

Ancak Ermeni Diasporasının amacı gerçeğin ortaya çıkması olmayıp, bu konuyu demoklesin kılıcı gibi ülkemizin üstünde tutmak.

Üzücü olan şey, Ermeni Diasporası, Ermenistan ve bir takım yandaşlarının bu iftira ve yalanlarına ülkemiz içinden de katılım olması.

Hasılı, birtakım lobilere şirin görünmek isteyen ülkemiz içindeki bu çevrelerin amacını anlamak mümkün değil.

Dönemin koşullarında, vatanın bekası için yapılması gerektiğine inandıkları için tehcir kararını alan İttihat ve Terakki yöneticilerinden Cemal Paşa'nın torunu gazeteci Hasan Cemal, gece yarısını zor bekledi twitter mesajı ile Ermenilerden özür dilemek için.

Kendisi hakkında uzun uzadıya yazmak gereksiz. Ünlü Tarih Hocamız Prof. İlber Ortaylı kendisi hakkında “aptalın teki” teşhisi koymuştu. Biz o teşhise katılmakla yetinelim.

Lakin CHP’yi anlamakta güçlük çekiyorum.
Kurtuluş Savaşı’nı gerçekleştiren Anadolu ve Rumeli Müdafai Hukuk Cemiyeti’nin devamı olduğunu her seferinde beyan eden, Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran parti, Atatürk’ün partisi CHP’nin en büyük il teşkilatının başkanı da sözde soykırım nedeniyle özür mesajı yayınlıyor.

Merak ettiğim CHP genel merkezi bu konuda ne düşünüyor? Ya da ne yapacak? Atatürk’ün kurduğu partinin il başkanı Türk Milleti’ni soykırımcı ilan ediyor. Türk Devleti ve Türk Milleti’nin karşısında Atatürk’ün CHP’sinin il başkanı!

Oysa aynı konuda Atatürk ne demiş şimdi bir de ona bakalım.

Kaynak Yayınları’ndan çıkan “Atatürk’ün Bütün Eserleri” çalışmasının 11. cildinin 60, 61 ve 62 sayfalarında yer alan Amerikalı gazeteci Streit ile yaptığı röportajda, Atatürk  gazeteci Streit’in “Harbi Umumi esnasında yapıldığı mütemadiyen ağızlarda dolaşan Ermeni katliam ve tehciri hakkında hükümetinizin resmi görüşü nedir?” sorusuna şöyle yanıt vermişti:

“Rus ordusu 1915’te bize karşı büyük taarruzunu başlattığı bir sırada o zaman Çarlığın hizmetinde bulunan Taşnak Ermeni Komitesi, askeri birliklerimizin gerisinde bulunan Ermeni ahalisini isyan ettirmişti. Düşmanın sayı ve malzeme üstünlüğü karşısında çekilmeye mecbur kaldığımız için kendimizi daima iki ateş arasında kalmış gibi görüyorduk. İkmal ve yaralı konvoylarımız acımasız şekilde katlediliyor, gerimizdeki köprüler ve yollar tahrip ediliyor ve Türk köylerinde terör hüküm sürdürülüyordu. Bu cinayetleri işleyen ve saflarına eli silah tutabilen bütün Ermenileri katan çeteler, silah, cephane ve iaşe ikmallerini bazı büyük devletlerin daha barış zamanından beri kendilerine kapitülasyonların bahşettiği dokunulmazlıklardan istifade ederek ve bu maksada yönelik olarak büyük stoklar husule getirmeye muvaffak oldukları Ermeni köylerinden yapıyorlardı. İngiltere’nin barış zamanında ve harp sahasından uzak olarak İrlanda’ya reva gördüğü muameleye hemen hemen kayıtsız bir şekilde bakan dünya kamuoyu, Ermeni ahalisinin tehciri hususunda almaya mecbur kaldığımız karar için bize karşı haklı bir ithamda bulunamaz. Bize karşı yapılmış olan iftiraların aksine, tehcir edilmiş olanlar hayattadır ve bunlardan çoğu, şayet İtilaf devletleri bizi tekrar harp etmeye zorlamasa idi, evlerine dönmüş olurlardı.”

Görüldüğü üzere Atatürk’ün bu konudaki görüşü nettir ve eğer CHP Atatürk’ün kurduğu parti olduğunu iddia ediyorsa soykırım gerekçesiyle özür mesajı yayınlayan il başkanı hakkında gereğini yapmalıdır.
Tarih boyunca en çok zulme ve soykırıma maruz kalmış Türk Milleti’ni tarihte hiç işlemediği bir suçla suçlamak, suçlayanların içlerindeki tarihî Türk düşmanlığı ile izah edilebilir. Başka bir izahı olamaz.

Tarih ancak yaşanılanlardan ders alınması için üzerinde tartışmaya değer. Ders almayanların kimisi tehcire maruz kalmış kimileri Akdeniz’in soğuk sularında yüzmeye çalışmıştır.

Bugün de değişen bir şey yoktur. Bekasına tehdit gördüğünde Türk Milleti yine gereğini yapacaktır. Dünden ders almayan bedelini öder.

Bu vesile ile dönemin Osmalı Devlet adamları Enver Paşa, Cemal Paşa ve Talat Paşa’yı bir kez daha rahmet ve saygıyla anıyorum.

Sağlıcakla…