Dyt. Kader Ergün

Yaz Ayında Beslenme

Dyt. Kader Ergün

Sıcak hava ve artan fiziksel aktivite sebebiyle hem serinlemek hem vücudumuzun ihtiyaçlarını karşılamak için yaz aylarında beslenmemize daha dikkat etmeliyiz.

Su tüketimini ihmal etmeyiniz. Sıcak hava ve terlemeyle sıvı kaybı artar. Gün boyunca yeterli miktarda su içmek, vücut sıcaklığını düzenlemeye yardımcı olur ve dehidratasyonu önler.

Serinletici ve hafif yiyecekler tercihiniz olsun. Salatalar, mevsim sebzeleri, meyveler ve hafif proteinler (tavuk, balık, yumurta) yaz aylarında ideal besin seçenekleridir.

Taze ve mevsiminde meyve-sebze tüketin. Yaz mevsiminde taze ve mevsiminde yetişen meyve ve sebzelerin tadı daha lezzetli olur. Bu nedenle, karpuz, kavun, çilek, domates, salatalık gibi meyve ve sebzeleri beslenmenize dahil edebilirsiniz.

Dondurma ve tatlılarda porsiyon kontrolü yapmalısınız. Dondurma ve diğer tatlıları tüketmekten keyif alıyorsanız, porsiyonlarını kontrol altında tutmaya özen gösterin. Daha küçük porsiyonlarla ve içinde tatlandırıcı olmayan tatlılarla ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Taze sıkılmış meyve sularını tercih etmelisiniz. Hazır meyve sularında genellikle eklenmiş şekerler bulunabilir. Bu nedenle, meyve suyu tüketirken taze sıkılmış ve şeker eklenmemiş olanları tercih etmelisiniz.

Hafif ve serinletici içecekler tercihiz olmalı. Su dışında, bitki çayları, ayran, buzlu çay gibi hafif ve serinletici içecekleri tercih edebilirsiniz

Dışarıda yemek yerken dikkat etmelisiniz. Dışarıda yemek yediğinizde, ağır yağlı veya yüksek kalorili seçeneklerden kaçının. Salata, ızgara veya buğulama gibi daha hafif seçenekleri tercih etmelisiniz.