Dyt. Kader Ergün

ÖDEM NEDİR ?

Dyt. Kader Ergün

Ödem, vücutta fazla sıvı birikmesi sonucu oluşan şişlik ve rahatsızlık hissidir. Ödem genellikle eller, ayak bilekleri, ayaklar, bacaklar ve karın gibi bölgelerde görülür.

ÖDEME SEBEP OLAN DURUMLAR ?

Ödem oluşmasına birçok farklı durum sebep olabilir ve bazı yaygın ödem nedenleri şunlardır :

Tuz(sodyum) alımının fazla olması, hormonal değişiklikler (Menstrüasyon dönemi veya hamilelik gibi), sıcak hava ve yüksek nem, sağlık sorunları(böbrek hastalıkları, kalp yetmezliği, karaciğer sorunları, tiroid problemleri ve lenfödem gibi), alerjik reaksiyonlar, venöz yetmezlik ödeme neden olabilir.

 

ÖDEMİ AZALTMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ ?

Beslenme önemli bir rol oynayabilir. Özellikle sodyum (tuz) alımını azaltmak, potasyum ve su dengesini korumak gibi adımlar, ödemi azaltmaya yardımcı olabilir.

 

Dikkat edilmesi gereken bazı beslenme önerileri:

Sodyum (tuz) alımını azaltmak:Çok miktarda sodyum tüketmek, vücutta sıvı tutulmasına ve ödeme neden olabilir. İşlenmiş gıdalar, cips, tuzlu atıştırmalıklar, hazır çorbalar ve fast food gibi yiyecekler yüksek sodyum içerir. Bu tür besinleri mümkün olduğunca azaltın ve yemeklerinize eklenen tuz miktarını kontrol altında tutun.

 

Su içmeyi ihmal etmeyin:Vücut, su alımını düzenlemek için sıvıları tutar. Eğer yeterli su içmezseniz, vücut susuzlukla mücadele etmek için daha fazla suyu tutabilir. Bu nedenle günlük su tüketimine özen gösterin.

 

Potasyum alımını artırın: Potasyum, vücutta sodyumu atmak ve su dengesini düzenlemek için önemlidir. Patates, muz, portakal, domates, ıspanak gibi potasyum açısından zengin besinleri diyetinize ekleyin.

 

Magnezyum içeren besinleri tercih etmek:Magnezyum, vücutta sıvı dengesini düzenlemeye yardımcı olabilir. Fındık, badem, kuru baklagiller ve yeşil yapraklı sebzeler magnezyum açısından zengin kaynaklardır.

 

Doğal diüretikler kullanmak: Bazen, doğal diüretik etkisi olan besinleri tüketmek, vücuttan fazla suyu atmanıza yardımcı olabilir. Salatalık, karpuz, limon, kabak gibi besinler doğal diüretik etkisi olan gıdalardır.

Hareket etmek:Düzenli egzersiz yapmak, kan dolaşımını artırarak ödemi azaltmaya yardımcı olabilir.

 

Beslenmenizde yer vermeniz gereken besinler :

-Tam tahıllar

-Ispanak

-Lahana

-Deniz sebzeleri

-Balık gibi yağsız protein

-Zeytinyağı

-Kuşkonmaz

-Maydanoz

-Pancar

-Üzümler

-Yeşil Fasulye

-Yaban Mersini

-Kirazlar

-Domates

-Kabak

-Dolmalık Biber