Op.Dr.Mustafa Çağlar

Cinsel konularda sorularınızı yanıtlıyor

Op.Dr.Mustafa Çağlar

SORU (K): 6 aylık evli bir kadınım.Eşim her sabah uyandığında benimle cinsel birliktelik yaşamak istiyor.Ben sabahları erken cinsel ilişkiye girmek istemiyorum ve tartışıyoruz. Arkadaşlarıma soruyorum herkes gece cinsel ilişki yaşıyor. Ne yapacağımı bilemiyorum.Sizce cinsellik yaşamak için doğru zaman hangisidir?

S.A./Sinop

Cinsel ilişki için uygun bir zamandan daha doğrusu, eşler arasında cinsel ilişki için her iki eşin de istekli olduğu zamandır. Bununla birlikte ev işleri, eğitim, çalışma saatleri, çocukların bakımı, mahremiyet eksikliği gibi yaşam koşulları cinselliğin istenilen zamanda yaşanmasına engel olur. Genellikle evli çiftlerde cinsellik gece herkes yattıktan sonra yaşanır. Fakat gece herkesin yattığı saat eşlerinde yorulup uyumak istediği saat olduğu için cinsellik yaşamaya enerjileri kalmaz. Bu nedenle bazı erkekler ya da kadınlar sabah cinsel ilişki talep eder. Eğer her iki eşte aynı şeyi istiyorsa bu durum genellikle bir sorun oluşturmaz ancak eşlerin farklı saatlerde ilişki talep etmesi cinsel uyumsuzluğa neden olur. Sizin durumunuzda eşinizle konuşarak cinselliği bazen akşam bazen de sabah yaşama konusunda anlaşabilir, uyumlu bir cinsel yaşam yaratabilirsiniz.Cinsel terapi uzmanı ile görüşüp bu sorunu aşabilirsiniz.

SORU (K): 2 yıldır evli bir kadınım.Ben cinsel birleşme öncesi ön sevişmeyi, oynaşıp cilveleşmeyi seviyorum ama eşim sertleşmesi olur olmaz ilişkiye girmek istiyor, öyle olunca da ben zevk alamıyorum. İlişki sırasında acı çekiyorum ve orgazm olamıyorum. Bunun için bir uzmana gidelim diyorum eşim gitmek istemiyor bunun bir çözümü var mı? R.A./ Samsun

Cinsel ilişkide amaç her iki partnerinde haz alması ve ilişki sonrasında orgazm olmasıdır. Cinsellikte amaç duygusal bir yakınlık içermesi ve haz odaklı olmasıdır. Cinsel birliktelikte alınan haz sadece cinsel organlarla sınırlı değildir tüm bedenle yaşanır.Kadın cinselliğinde ve kadının orgazma giden sürecinde  ön sevişme dediğimiz aşk oyunları çok önemlidir. Ön sevişme erotik mesaj, duş altında sevişme, sıralı sevişme, fantazi gibi çeşitli oyunları içerir. Bununla birlikte sertleşme ve erken boşalma  kaygısı yaşayan erkekler ön sevişmenin uzun değil, kısa sürmesini tercih ederler. Böylece ereksiyonu kaybetmeden ilişkiyi tamamlamış olurlar. Yeterince uzun ve erotik bir ön sevişme kadını olduğu kadar erkeğin de uyarılmasını sağlayarak sertleşme kaygısının da azalmasını sağlar. Sizin durumunuzda eşinizle konuşarak performansına değil ilgi ve dokunmasına ihtiyacınız olduğunu söyleyebilir, ilişkinizi farklı bir boyuta taşıyabilirsiniz.

SORU (K):8 aydır evli bir kadınım.Evlendikten 4 ay sonra gebe kaldım, eşim de ben de çok fazla cinsellik arzuluyoruz.Eşimle cinsellik yaşamaya devam etmek istiyorum, fakat çocuğumuza zararı olabilir diye korkuyoruz gebelikte cinsel ilişki yaşamak tehlikeli mi, ne zamana kadar yaşanabilir? B.P./ Tokat

Yeni evli olduğunuz için  yeterince cinsellik yaşayamadan gebe kaldığınızdan bu talebiniz çok doğaldır.Bu dönemde  cinsellik yaşamak istemeniz son derece anlaşılır ve haklı bir istektir. Gebelikte cinsellik, özel nedenlerden ve risklerden dolayı kadın doğum uzmanı   tarafından yasaklanmadıkça dokuzuncu  aya kadar yaşanabilir. Gebelik döneminde vücuttan salgılanan hormonlar nedeniyle yaşanacak olan  cinselliğin  anne ve bebek üzerindeki olumlu etkilerini gösteren birçok  çalışma vardır. Burada önemli olan cinsel ilişkinin yaşanıp yaşanmamasından daha çok, nasıl yaşanacağı önemlidir. Çünkü gebelik ilerledikçe karnı büyüyen ve kilo alan kadın bazı hareketleri yapamaz, daha çabuk yorulur, vücudundaki bazı hormonal değişikler nedeniyle uyarılmakta ve ıslanmakta zorlanabilir. Kendi bedenindeki değişikliklerden dolayı eşinin yanında soyunmaktan utanabilir, özgüven kaybı yaşayabilir. Bütün bu nedenlerden dolayı gebelik döneminde cinsellik için mutlaka cinsel terapi uzmanı ile görüşülüp cinselliğin yapılandırılması daha uygun olur.