İrfan Şen

Kent Kültürü...

İrfan Şen

Bir şehrin yaşayan insanlarının mekân ve coğrafya üzerinden maddi,  manevi değerlerini oluşturup yaşam biçimi haline getirmesidir. Bu durum o şehrin bellek oluşumuna ve kültürel hafızasına en ciddi kaynak teşkil eder.

Niçin böyle başladım?

Yaşadığımız Şehr-i Samsun üzerine fikir beyan etmeden, yukarıdaki metnin tekrar tekrar geri dönüp içselleştirilmesini temenni etmekteyim.

Samsun ülkemizin büyükşehirlerinden bir tanesi.  Her konu da ciddi bir tüketime sahip olmasına rağmen üretimi konusunda aynı çabayı maalesef göremiyoruz.

Bu referansı ekonomik, siyasi veya ticari anlamda kullanmadım. Kültür ve sanat üzerinden ifade edeceğim. Son zamanlarda tiyatro, sinema, edebiyat ve sanatla ilgili olanlar fark etmişlerdir ki; Türkiye genelindeki birçok oyun ve oyuncuyu, sanat ve sanatçıyı şehrimizde izlemek ve dinlemek mümkün.

Bu tüketimin insanların yaşamına duygu ve düşünce ve davranışlarına yansımadığını üzülerek söylüyorum.  Üçüncü sayfa haberlerinin başkahramanlarından birisi olmak bunun en ciddi göstergesi.

Peki neden?

Bunca kültürel ve sanatsal tüketim, bu şehrin insanlarına bir zırh giymişçesine niçin sirayet etmiyor?

Bunun sebebi yaşayan insanların kent belleklerinin olmaması; gösterilen, anlatılan ve aktarılan kültürel değerlerin ve farklı bakış açılarının sadece ticari olarak değerlendirmesi olabilir mi?

Kent kültürü oluşmamış şehirlerin en ciddi sorunu; yapılan bütün kültürel faaliyetlerin ayakları yere basacak bir zemini olmamasından geçiyor. Bunun aşılamaması, o şehirdeki sivil toplum kuruluşlarının gereken özen ve ciddiyette oluşum gerçekleştiremiyor olmasından kaynaklanıyor.

Bu kamunun sorunu değildir ve hiçbir zaman da olmayacak. Bu konuda yerel idareyi zorlayacak, yoracak, baskı yapacak kurum, dernek ve girişimcilere ihtiyaç var.

Samsun okuyor ama anlamıyor, izliyor ama içselleştiremiyor, dinliyor ama duymuyor.

Bu sorunun aşılması için, konuyla uzaktan yakından ilgili herkesi göreve davet ediyorum. Bir kitapçı ve yayıncı olarak ilk taşı ben atıyorum. Çok kısa bir süre içerisinde Eflatun Kitap Kafe'nin bahçesinde "Samsunlu ve Samsun'da yaşayan yazarlar" konulu bir buluşma, etkinlik ve imza günü gerçekleştireceğiz. Konuyu sunduğumuz bütün yerel yönetimler bu konuda çok olumlu dönüşler gerçekleştirdi.

Bu arada kültürel ve sanatsal etkinliklerin her birini gerçekleştirebilecek bir alana ve vizyona sahibiz.

Bir şeyler yapmak isteyip de, yerimiz yok diyen herkese ev sahipliği yapmaya hazırız.

Haydi SAMSUN!