Melike Merve ÇETİNKAYA

Popüler Boşanma Nedeni Sosyal Medya

Melike Merve ÇETİNKAYA

Son yıllarda en yaygın iletişim platformu sosyal medya. Eleştirmekten geri kalmıyoruz ancak; kullanmaya da devam ediyoruz.

İnsan ilişkilerini yapaylaştırdığı muhakkak. Kolay erişiyoruz, kolay erişiliyoruz, kolay eleştiriyoruz, kolay tüketiyoruz…Bu şekilde hayatımızı basitleştiriyoruz. Basitleştirmek derken kolaylaştırmak anlamında değil tabi ki; bayağılaşıyoruz… 

Doğru kullanmayı bilmediğimiz sosyal medya artık çağımızın en yaygın boşanma nedeni. Sizce de geçerli bir neden mi?
Çoğu boşanma dilekçesi facebook, instagram, whats app adı geçmeden yazılamaz oldu. Sosyal medya bağımlılığı insanları asosyalleştirirken evlilikleri de boşanma evresine getirmekte üst sıraya yerleşti. İnsanlar, elinde telefon evlilikteki sorumluluklarını unutur hale geldi. Sadakatsiz tavırlar, üçüncü şahıslarla yapılan yazışmalar, paylaşımlar olduğunda eşleri bir arada yaşamaya zorlamak kanunen ve duygusal açıdan mümkün olmadığından; boşanma da kaçınılmaz bir son oldu. Mahkemelerin kararı, bu paylaşımların sadakatsizlik göstergesi olarak yeterli delil olduğu kabulü ile boşanma yönünde.
Mahkemeler; davalı erkeğin/kadının internette facebook üzerinden başka kadınlarla/erkeklerle görüştüğü, böylelikle sadakat yükümlülüğünü ihlal ettiğini kabul ederek tarafı ağır kusurlu buldu.

Aslına bakarsanız sosyal medya bıçak gibidir.Bıçakla ekmeği keserseniz faydalı, insanı keserseniz suç aleti olur.Sosyal medya da iyi kullanıldığında verimli ancak bu şekilde kullanıldığında sosyal yıkım alanı olur.

Sosyal medyanın bu şekilde kullanıldığında sosyal faydayı yok ettiği muhakkak. Peki burada tek suçlu sosyal medya mı?

Sosyal medya, sadece sadakatsizliği tetikleyen bir araç.Asıl suçlu her zamanki gibi insanoğlu. İnsanın onay, kabul görme ve beğenilme ihtiyacı…Ne yazık ki bu konuda doyumsuzuz; belki de kendimize güvenimiz yok. Sanal sohbetlerle hayatımızdaki insanları kaybetmeyi göze alarak, tek bir parmak hareketiyle yanımızda olanlara vereceğimiz ilgiyi başkalarına vermeyi tercih ediyoruz. Kolay yoldan egomuzu tatmin etmek istiyoruz…Bu yolu seçtiğimizde ahlaki yozlaşma yaşıyoruz.

Teknoloji insan hayatını kolaylaştırmak için vardır elbet.Ama buna sevgimizi, aşkımızı karıştırmayalım.Bu duygular emek ister, emekle değerlenir.
Bu durumda karşınıza güvenilir ve sadık insanlar çıkmasını dilemekten başka yapabileceğimiz yok.