Bulut İnan Kurt

Haftalık egzersiz süresi ne kadar olmalıdır?

Bulut İnan Kurt

Bununla ilgili internette, spor salonlarında, kulaktan dolma bilgilere sıkça rastlanmaktadır ve maalesef büyük çoğunluğu yanlış bilgiler içerebilmektedir. Bu yanlış bilgiler ile yapılan egzersiz sonucu kalp dolaşım sistem bozuklukları, eklem yaralanmaları ve kronik kas yaralanmaları meydana gelmektedir. Bunları engelleyebilmenin yolu iste bilimsel olarak kanıtlanmış akademik olarak kabul görmüş olan çalışmalardır. Dünya sağlık örgütü(WHO) tarafından yapılan bilimsel çalışmalar ile doğru egzersiz planlamasını öğrenmek çok da zor değil.

 DSÖ, sağlıklı bir hayat için haftada en az 600 Metabolik Eşdeğer Dakika (MET) fiziksel aktivitede bulunulması, bunun için de örneğin 150 dakika hızlı yürüyüş veya 75 dakika koşu yapılması tavsiyesinde bulunmaktadır.  Bunun için günde 30 dakika haftada 5 gün fiziksel aktivite yapmak (en azından tempolu yürüyüş) yeterlidir. Bu süre10'ar dakikadan az olmayan bölümlere ayrılabilir.

ÇOCUKLAR VE ADOLESANLAR
(5-17 YAŞ) (ENGELLİLER DAHİL)

Haftanın her günü en az ortalama 60 dk orta veya yüksek şiddetli, çoğunlukla aerobik, fiziksel aktivite yapmalıdır.

Ek olarak haftada en az 3 gün kas ve kemik güçlendirici aktiviteler yanında şiddetli aerobik fiziksel aktiviteler yapılmalıdır.

YETİŞKİNLER 
(16-64 YAŞ ARASI) (KRONİK RAHATSIZLIKLARI VE ENGELLİ OLANLAR DAHİL)

 

 

  • Tüm yetişkinler düzenli fiziksel aktivite yapmalıdır.
  • Yetişkinler haftada en az 150-300 dk orta şiddette aerobik fiziksel aktivite yapmalıdır. Ya da haftada en az 75-150 dk yüksek şiddetli aerobik fiziksel aktivite yapmalıdır.
  • Ya da orta veya yüksek şiddetli aktivitelerin yukarıdaki önerilere eşdeğer kombinasyonu yapılabilir.
  • Yetişkinler haftanın iki günü orta veya yüksek şiddetli büyük kas gruplarını içine alan kas güçlendirici aktiviteler yapmalıdır.

Yetişkinler, eğer tıbbi  bir durum veya sağlık sorunu yoksa haftalık fiziksel aktivite önerilerinden daha fazlasını yapabilirler.

 

YAŞLI YETİŞKİNLER 
(65 YAŞ ÜSTÜ) (KRONİK RAHATSIZLIKLARI VE ENGELLİ OLANLAR DAHİL

 Haftalık fiziksel aktivitelerinin bir parçası olarak, düşmeyi önlemek ve fonksiyonel kapasiteyi geliştirmek için, haftada 3 veya daha fazla gün orta veya daha yüksek yoğunlukta, denge ve kuvvet antrenmanı içeren, çok bileşenli fiziksel aktivite yapmalıdır.

Kaynakça: Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Fiziksel aktivite ve sedanter yaşam rehberi

 

Sağlıkla ve sporla kalın…