Bulut İnan Kurt

SPOR VE ÇOCUK GELİŞİMİ

Bulut İnan Kurt

Çocuklarımızın sağlıklı büyüme ve gelişmesinde spor oldukça önemli bir katkı sağlar. Sadece fiziksel değil, aynı zamanda ruhsal, bilişsel, sosyal ve kişisel gelişiminde de olumlu birçok etkisi vardır. Çağımızın en önemli sorunlarından biri haline gelen hareketsiz yaşam tarzı çocuklarda obezite, diyabet, dikkat eksikliği gibi hastalıklara zemin hazırlamaktadır.


Uzun süre bilgisayar, tablet, telefon vb. elektronik aletlerde zaman geçiren spor ile ilişkisi olmayan ve açık alanlar yerine AVM’lerde zaman geçiren çocukların ileride kronik hastalıklara yakalanma ihtimalleri artmaktadır.


Spor, çocukların gelişme döneminde kas ve eklemlerin güçlenmesini, kalp ve akciğer gibi organların gelişmesini sağladığı gibi sindirim sisteminin de düzenli çalışmasında olumlu bir etki sağlar. Dolayısıyla yetişkin dönemde karşılaşılacak kalp damar rahatsızlıkları, hipertansiyon, mide barsak hastalıkları gibi birçok hastalığın görülme sıklığını belirgin ölçüde azaltır.


Spor yapan ve bir takımla çalışan çocuklar kendi değerinin farkına varır. Özgüvenli, sorumluluk bilinci yüksek ve disiplinli çalışmayı benimseyen bireyler olarak yetişirler. Çocuklarda spora başlama yaşı 4-5 yaş olarak uygun görülmektedir. Başlangıç olarak ise yüzme ve jimnastik branşları öne çıkmaktadır. Bu branşlar çocuğun motorik gelişiminde büyük katkıda bulunur.
Hangi spor hangi yaşta yapılmalıdır?


Her çocuğun spor yapma yeteneği gelişim düzeyine bağlı olarak birbirinden farklı olduğu gibi hangi yaşta hangi sporun yapılacağı da oldukça önemlidir.
2-3 yaş dönemi spor aktiviteleri


Koşma, zıplama vb hareketleri içeren bol oyunlu ve eğlenceli aktiviteler tercih edilmelidir.


4 yaş dönemi spor aktiviteleri:


Jimnastik, dans, yüzme sporları bu yaş grubundaki çocukların kas gelişimi için tercih edilmelidir.


5-7 yaş dönemi spor aktiviteleri:


Bireysel sporlar bu yaş grubu için oldukça uygundur. Bu dönemde fiziksel dengenin gelişimi ve dikkat süresinin uzaması ile hareketli nesneleri daha iyi algılayabilirler. İp atlama, seksek, bisiklete binmek, paten sürmek gibi sporlar bu yaş grubu için uygundur.


8-10 yaş dönemi spor aktiviteleri:


Bu yaş grubunda artık aktiviteleri yapabilme becerileri artmış olur. Kurallara uyma ve takımla hareket edebilme yetileri başladığından tenis, basketbol, futbol, voleybol, yelken, hentbol vb branşlara başlayabilirler

 

Bulut İnan KURT
NASM CPT
EUROPE ACTIVE L4 FITNESS COACH