Bilge Adam

Endüstri Nedir ?

Bilge Adam

Kısa tanımıyla `Sanayi` anlamına gelen endüstri; sürekli veya belirli zamanlarda çeşitli makineleri kullanarak, ham maddeleri işleyerek çeşitli enerji kaynakları yaratmaya verilen addır.
 Her türlü malın üretimi endüstri kavramı içerisine girer. 
 
 Kısaca Endüstri Tarihinin Başlangıcı
 
     İlk olarak 18.yüzyılın ortalarında ortaya çıkan, zamanla 19.ve 20. yüzyılda da devam eden endüstri yani diğer anlamıyla sanayileşme İngiltere’de başlamıştır. Buharın gücünden faydalanarak yeni fabrikalar ve yeni makineler insanoğlu tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Böylece insan gücünün yerini zamanla makineler alarak daha hızlı bir çalışma ve üretim sistemi oluşturulmuştur. Böylelikle daha az maliyetli üretimler başlamış ve daha az para verilmeye başlanmıştır.


 
 Endüstrinin Kurulması için gerekli şartlar Nelerdir?
 
 -Ham madde; Bir sanayi kuruluşunun oluşturulması için başlıca etken ham madde ihtiyacıdır.
 -Sermaye; Kurulan sanayi tesisi için sermaye yani para oldukça önemlidir. Faaliyetlerini devam ettirmek için yeterli sermayeye ihtiyacı vardır. Ülkemizde sermaye konusunda biraz sıkıntı yaşanmaktadır. Yabancı sermayeden destek alınmaktadır.
 - Enerji; kurulan sanayi tesislerinin çalışması için enerji gerekmektedir. Bunun için, çeşitli yeraltı (taş kömürü, petrol, linyit…) kaynaklarından faydalanılır.
 -İş Gücü ve Teknik Eleman: Sanayi kuruluşlarının çalışması ve üretimlerine devam etmesi için iş gücüne ihtiyaç duyulur.
 -Ulaşım; Sanayinin ihtiyacı olan maddelerin taşınması faaliyetlerine ulaşım denir. Ham maddelerin fabrikalara taşınması, sonra pazarlara taşınması ulaşımla sağlanır.
 -Pazar; Üretilen çeşitli sanayi ürünlerinin satılması gereklidir. Bu bakımdan sanayi tesisleri nüfusun kalabalık olduğu, tüketimin fazla olduğu yerlerde kurulması tercih edilmektedir.
 -Yüzey Şekilleri; Coğrafi şartların elverişli, zeminin düz olduğu yerler tercih sebebi olmuştur.
 
 Endüstrinin Kolları 
 
     Endüstrinin farklı kolları bulunmaktadır. Değişen zaman ve gelişen teknolojiyle birlikte
 endüstri alanında farklı değişik alanlar ortaya çıkmıştır. Bazı sanayi alanlarından faydalanarak ortaya çıkan farklı endüstri kolları bulunmaktadır