Nuran Töre

CİLDİNİZ KIŞA HAZIR MI?

Nuran Töre

Yazın bitmesi üzerinizde hafif bir hüzün bırakıyorsa üzülmeyin. Kış mevsiminden keyif almaya bakın. Unutmayın cildinizin soğuk iklime de ihtiyacı var.

 

 YENİLENME ZAMANI

 

Yazı ve güneşi çok sevsek de yoğun güneşe maruz kalmak, deniz ve havuz suyu cildimizdeki nemi alıp götürüyor. Nemsiz kalan cilt beraberinde kuruluk, kaşıntı hatta egzamaya varan cilt problemleri oluşturabiliyor.

 

  O zaman yazın bitişini aldırış etmeden cildimizi kışa hazırlıyoruz, kışlık konserve misali 😊

 

Cilt kuruluğu, aslında mevsimlerden bağımsız her dönem yaşanılan bir cilt problemi olarak kabul ediliyor. Yine de yaz aylarında güneş ışınlarına maruz kalmak, havuz suyundaki  klor ve deniz suyundaki tuzun kurutma etkisiyle birleşince sonbahara kuru bir ciltle girmek kaçınılmaz oluyor.

 

Cildimiz yaz aylarında neden nem kaybediyor ve kuruyor?

 

Yoğun güneşe maruz kalmak deniz ve havuz kullanımıyla birlikte özellikle tatil döneminde cilt nemini kaybediyor. Tuzlu su ve yoğun klor ciltte istemsiz kuruluğa yol açabiliyor.

 

Cildimiz her bölgede aynı oranda nem kaybediyor mu?

 

Yüzde T bölgesi, gövde ise sırt ve göğsün orta kısmı sebase bez olarak bilinen yağ bezlerinden daha zengin.

 

Yaz döneminde T bilgesi yağlanmadan yanak bölgesin de kuruluktan şikâyet edebiliyor,

 

Dolayısıyla yüzde yanaklar, gövde de ise kol ve bacak bölgelerinde kuruluk daha ciddi bir sorun oluşturabilir.

 

 Kuruluğun sonucunda kızarıklıklar neden oluşur?

 

Kuruluğun kılcal damarlar üzerinde belirgin bir etkisi bulunmuyor. Bu sizi sakın korkutmasın, fakat aşırı güneşe maruz kalan cilt kılcal damarlarda genişlemeye yol açabiliyor. Ayrıca yoğun güneş hasarına maruz kalmış kişilerde yüz, ense (özellikle erkeklerde) ense gölgesinde dalgalı desende kılcal damar genişlemelerine rastlanabilir. Bu olumsuzluklara rağmen yazı çok seviyoruz. Sizde benim gibi deniz kum güneş aşığı iseniz sonbahara kendinizi sıkı hazırlamanız gerekebilir.

 

Cildin nem dengesini sağlamak için neler yapmalı?

 

Cildi tıkamayan su bazlı nemlendiriciler kullanılmalı. Yoğun kuru ciltlerde biraz daha yoğun nemlendiriciler ve haftada en az bir kez nem maskeleri tercih edebilirsiniz.

 

Vücut için cildi kurutmayan ‘sabun değil’ duş jelleri ile banyo yapmak, cildin daha az kurumasını sağlıyor. Banyodan sonra vücut losyonları kullanmak gerekiyor ve bunu düzenli olarak yaparsanız kuruluğu ciddi anlamda önlemiş olursunuz.

 

Aşırı kuru bir cilde sahipseniz vücut için nemlendirici yağlar kullanmak da kaçınılmazdır.En önemlisi günlük su tüketiminizi maksimum seviyeye çıkarmanız size ve cildinize çok fayda sağlayacaktır, daha canlı daha parlak bir cilde sahip olabilirsiniz.

 

Nemlendirici krem seçerken nelere dikkat etmeli?

 

Kuru cilt tipine sahip kişiler yağ için su emülsiyonu olarak adlandırılan daha yoğun nemlendiriciler tercih etmeli, karma ve yağlıya dönük cilt tipine sahip kişilerin de su içinde yağ emülsiyonu olarak adlandırılan daha yumuşak kıvamlı nemlendiricileri kullanması gerekiyor.

 

Cildin ihtiyacına göre A,C,E vitamini koenzim Q10 gibi antioksidanları içeren nemlendiriciler özellikle 35 yaş ve üzeri kişilerde belirgin fayda sağlıyor. Özellikle kuru cilt tiplerinde yaklaşık bin kata kadar su tutma kapasitesine sahip hyalüronik asit, shea yağı gibi yoğun nemlendirme içeren nemlendiriciler kullanılabilir.

 

Eylül ayında cildi ölü hücrelerden arındırmak neden önemli?

 

Yaz döneminde güneş hasarıyla birlikte ciltte kuru, donuk, mat bir görünüm oluşabiliyor. Cildin nem dengesi bozulma sonucu canlılığını yitirdiğini, aşırı güneş hasarı oluşan ciltlerde sarımsı renk değişikliği ve lekelenmelerde görülebiliyor, daha parlak görünmesi için kimyasal peeling, lazer peeling ve dermapen gibi arındırıcı bakımlarla cildin ölü deri tabakasından kurtulması gerekiyor. Bu tür işlemlerinde yaz bitimi sonbahar başları gibi yapılması gerekiyor.

 

Gece bakımı nasıl olmalı?

 

Kremsi veya köpük formundaki temizleyicilerle, cildi kurutmadan temizleyebilir. Tonik kullanmayı sevenler alkolsüz olanları tercih etmeli.Nem dengesini sağlamaya yönelik hyalüronik asit gibi maddeleri içeren serumlar kullanılabilir. Tüm yüze ve boyuna uygulanabilir. Böylelikle sonbahara bomba gibi girebilirsiniz her mevsimi ayrı sevin cildinizi daha çok sevin sonuçta en güzel giysimiz, cildimiz…