Emre Gündem

 EĞİTİM

Emre Gündem

Dünyayı şekillendiren ve diğer tüm canlılar üzerinde hakimiyeti bulunan insanoğlunun yaşamındaki en önemli belirleyici şüphesiz ki eğitimdir.  Beşikten mezara kadar eğitimin olması gerektiğini peygamber efendimizin “Çin’de de olsa ilmi arayınız, çünkü ilim öğrenmek her Müslümana farzdır” sözü ile daha da iyi anlıyoruz.

Bilgi eğitim benliğini kazanmış bir çocuk için ilk defa ebeveynleri aracılığıyla, devamında ise okul dediğimiz sistemli bilgi ve davranışların aktarıldığı kurumsal yapılar tarafından aktarılır. Bu uzun maraton, kendini tanımaya çalışan her çocuk ve genç için sancılı, bir o kadar da anılarla doludur. 

Eğitim sadece okullardan ibaret değildir. Doğduğu anda başlayan ve hayat boyunca süren bir süreçtir. Eğitim denilince akla sadece matematik, tarih kitapları gelmemeli, bir çocuk için bale, yüzme vs. yetişkin için mesleki eğitimler veya bir gencin yaşlı bir amcadan aldığı küçük bir nasihattir eğitim. Son günlerde güzel ülkemde yaşanan çocuk istismarı ve cinayetler eğitimde yaşanan bir aksaklığın göstergesidir. Bunların önüne geçebilmek için insanların bilinçlendirilip, eğitimin sadece matematikten, fizikten, tarihten vb. ibaret olmadığının, en önemli eğitimin ahlak eğitimi olduğunun, kişi hak ve özgürlüklerinin insanlara daha çok anlatılması gerektiğinin bir sinyalidir bu yaşanan acı olaylar.

Eğitim, insanı insan yapan değerler silsilesini nesilden nesille aktaran çok sağlam bir araçtır. Belki de insanların toplumsal bir varlık olması sebebiyle bu kurum hiçbir zaman yıkılamamıştır. Eğitime olan ihtiyaç hiçbir zaman tükenmek bilmemiştir ve tükenmeyecektir.  İnsanın öğrenebilme kapasitesi, öğrenmeye duyduğu açlık, merak, sorgulama, anlamlandırma eğilimleri ile sıkı bir bağ içerisindedir.

İnsan, sorgulama sürecine dahil olması gereken yegane varlıktır. Kainatın bütün mahlukatı emrine verilmiş şerefli bir varlıktan da beklenen budur. Gerek dini inançlar için olsun gerekse türlü ideolojiler için olsun eğitimin insan hayatında yeri kıyamete kadar yerini muhafaza edecektir.