Emre Gündem

Bir Seçim Daha Bitti

Emre Gündem

Türkiye önemli bir seçimi geride bıraktı. Bana sorarsanız sonuçlar çok mu şaşırtıcı bence değil. Artık yeni bir sisteme geçtik ve Türkiye ilk başkanını seçti. Seçimler öncesinde Başkanlık için tahminim %52-53’tü, Samsun’dan vekil tahminim de 5-2-1-1 ‘di bu da tuttu. HDP barajın altında kalır, İyi Parti biraz daha fazla alır diye tahmin ediyordum o boyutta tutturamadım.

Ak Parti bu seçimde istediği sonuca ulaşmıştır. Bunu partili patisiz herkes kabul etmelidir, ilk turda Başkanlık için Recep Tayip Erdoğan’ın aldığı oy büyük bir başarıdır. Vekillikte zaten bir düşüş beklenmekteydi, yeni kurulan İyi Parti’nin Ak Parti’nin oy oranında bir düşüş yaşatacağı bekleniyordu. Ama çok büyük bir kayıp yaşatmadı.

Yeni sistemin artılarını-eksilerini hepimiz yaşayıp göreceğiz. Seçimler bitti. Artık Ak Parti’nin değil Türkiye’nin Başkanı Recep Tayyip Erdoğan var karşımızda. Mecliste yeni bir muhalefet partisi daha var, farklı bir ses daha var, koalisyonlar var, işin aslı farklı bir meclis var bu dönemde, yaşayıp göreceğiz bu farklılıklar neler getirecek veya neler götürecek.

Her seçimden sonra karalar bağlayan bir CHP var, başarılımı başarısız mı tartışılan. 41 senedir %30’un üzerinde oy alamayan bir parti. Ama bu sefer “İnce’den İnce’den” farklı ses çıkıyor parti içinde, diğer çıkan sesleri hep alaşağı ettiler ama bu sefer çıkan ses daha gür ve hırçın.

CHP’nin aday gösterdiği ama Kemal Kılıçdaroğlu’nun destekleyip desteklemediği o günden beri tartışma konusu olan bir aday. CHP’den de yüksek oy alarak, 41 sene sonra %30’un üzerinde oy alıyor. Seçimi kaybetti ama bu da bir başarıdır Muharrem İnce için. Karşısında 16 yıldır iktidarda olan ve kişisel hayran kitlesi olan bir lider var. Muharrem İnce değil de başka bir aday olsaydı Recep Tayyip Erdoğan’ın karşısında, Erdoğan kesinlikle daha fazla oy alarak kazanırdı. Seçim sürecini takip eden herkes, ilk defa bu kadar güçlü bir muhalefet yapıldığının farkında.

Her neyse biz gelelim bugüne dolar, patates, soğan, benzin, mazot vs. artık biran önce el atılsın bu kötü gidişe. Vatandaş biraz rahat nefes alsın. Fiyatlardaki tırmanış, ekonomik çöküş biran önce durdurulmalı. Önümüzde bir seçim vardı, herkes seçimlerden sonra şöyle olacak, böyle olacak diyordu artık seçimlerde bitti. Vatandaşın kemerinde sıkılacak delik de kalmadı.