Emre Gündem

Seçime Adım Adım

Emre Gündem


Türkiye erken seçim kararından sonra çok hızlı bir seçim temposuna girdi. Büyük gün belirlendi ve 24 Haziran 2018’de Türkiye ilk defa Cumhurbaşkanını ve milletvekillerini seçmek için sandık başına gidecek. Değişen sisteme bir de erken seçim eklenince piyasalarda alt üst oldu. Döviz fırladı, benzin, mazota zam üstüne zam ve bomba büyüyerek devam ediyor. Acaba bu bomba 24 Haziran da kime patlayacak?

Erken seçim ile beraber Türkiye’de olduğu gibi Samsun’da da istifalar ve adaylıklar hemen gündeme geldi. Tabi ki en önemli istifa Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın başkanlıktan istifa edip, milletvekilliğine adaylığını koymasıdır. Seveni vardır sevmeyeni vardır ama bu şehre 19 sene hizmet eden bir markadır Yusuf Ziya Yılmaz.

Samsun’da AK Parti’den 103 aday adayı sahaya çıktı. CHP’den 20, MHP’den 16, İYİ Parti’den 58 aday adayı başvuru yaptı. Aday adaylarından her partiden tanıdıklarımız tanımadıklarımız oldu. Kısa ve hızlı bir süreç yaşadık. Her seçim öncesi olduğu gibi dedikodular, yalan yanlış listeler döndü. Herkesin gönlünde bir aday vardı vazgeçilmez gördüğü ama kimi partiler için de sonuç bambaşka oldu.

AK Parti’den bakanlık yapmış ve yeni bakan olacak diye beklentimiz vardı. Yeni sistemde dışarıdan bakan ataması olacağı için listede yer almayacakları dilden dile geziyordu. Ama o üç isimin yeniden adaylıklarının açıklanması acaba Samsun’a bakanlık verilmeyecek mi? Sorusunu akıllara getirdi. Bu üç isim tabi ki Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, AK Parti Çevre, Şehir ve Kültürden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan ve bir sürpriz daha yaşadığımız İstanbul’dan aday gösterilen Gençlik ve Spor Eski Bakanımız Akif Çağatay Kılıç.

CHP’de Samsun’da güçlü isimler vardı. İki tane de vekillikleri devam eden aday vardı. Kemal Zeybek listeye girecek giremeyecek tartışması varken, Kemal Zeybek birinci sırayı kaptı. 2. Sırada yine güçlü bir isim, parti ve halk tarafından sevilen aktif bir kişi olan Neslihan Hancıoğlu yer aldı. Ama Muharrem İnce’yi karşılayan ve halay başı olan CHP Samsun Milletvekili Hayati Tekin liste başını çekmeyi bırakın listeye dahi giremedi. CHP İl başkanlığından istifa edip adaylığını koyan Tufan Akçagöz’ün de listeye girememesi CHP’lilerde şok etkisi yarattı.

MHP’de Samsun’dan tek vekili olarak Erhan Usta adından sık sık söz ettirdi. Onun için yeni kurulacak hükümette acaba Erhan Usta’ya bakanlık mı verilecek söylentileri kuliste dolaşırken, Erhan Usta’da adaylıkta birinci sırada yerini aldı. Seçmenini en az üzen ve beklenen liste MHP’den çıktı diyebilirim.

İyi Parti’ye gelince…
Yeni kurulmasına rağmen Samsun’dan en çok aday adayı olan 2. Parti idi. İddialı başladılar. Ama liste çok da memnun edici değil gibi. Listede asıl memnun etmeyen kısım 1. Sıradaki adayı Samsunluların tanımaması oldu. Daha önceden Gümüşhane’den milletvekilliği yapması da cabası. 2. Sırasında İbrahim Özyer gibi parti içinde güçlü bir isim var ama bakalım İyi Parti Samsun’dan vekil çıkartabilecek mi? 1 tane çıktı desek 2. çıkacak mı? Bu çıkan vekil Samsun’un vekili mi olacak Meral Akşener’in vekili mi olacak?

Muhalefetteki parti başkanlarına, Samsun’dan açılan pencereden baktığımız da ne yazık ki kendi koltuklarını sağlamlaştırmak ve kendilerine yakın isimleri meclise götürmek istedikleri aşikar. İktidarı diktatörlükle suçlayan muhalefet kendi içlerinde de diktatörlüklerini ilan ediyorlar gibi bir tablo var. Listeleri genel olarak incelediğimizde parti içinde muhalefete bile nefes aldırmak istenmediği gözüküyor. Bakalım halk bu seçimde güçlü gördükleri parti liderlerine mi yoksa listede ki milletvekili adaylarına göre mi değerlendirecek?

Temennimiz güçlü bir hükümetle bu kriz sürecinin üstesinden hızlı bir şekilde gelinmesi ve piyasaların biran önce rahatlamasının sağlanmasıdır.