Fikri Ellibeşoğlu

Samsun Büyükşehir Adaylarını Açıklıyorum

Fikri Ellibeşoğlu

Efendim, başlık biraz fazla iddialı olabilir.

Ama benim adım Fikri Ellibeşoğlu!

Bana boşuna F55 demiyorlar.

Kimsenin bilmediğini, veyahut bilip de söyleyemediğini yazmıyor olsam bana F55 değil Murat 131 derlerdi.

***

Yerel seçimler yaklaşıyor.

Samsun Büyükşehir Belediye başkanlığı için heveslenenlerin isimleri de konuşulmaya başlandı.

Ben şimdi konuşulan isimleri tek tek sayacağım.

Hem de hassas barometreyle ölçtüğüm aday olma ihtimalleriyle birlikte!

***

Cumhur İttifakından başlayalım.

Mustafa Demir: Mevcut başkan her zaman avantajlıdır. Ancak Mustafa Başkanın yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle şansı pek fazla değil gibiydi. Son zamanlarda Mustafa Bey'in sağlık sorunlarını yendiği ve maşallah diyelim, turp gibi olduğu konuşuluyor. Bu nedenle ibresi yükselişte. Şu anki adaylık şansı %33 görünüyor.

Çiğdem Karaaslan: Hanımefendinin yaşı genç, görünüşü düzgün, etiketi sağlam, öz geçmişi iddialı, kadın aday olması nedeniyle ekstra bir kitlesi de var. Dezavantajları, Ak Parti'nin meclis grubunu zayıflatmak istemiyor oluşu ve muhafazakâr tabanın arzuladığı başkan profilini tutturamıyor oluşu. Şu anki adaylı şansı % 17.

Ahmet Demircan: Erbakan Hoca döneminden kalanlardan. Numan Kurtulmuş ekibinin güçlü bir parçası ve daha evvel Milli Görüş çizgisinde Büyükşehir adaylığı tecrübesi de var. Üç dönemlik olduğu için ayrılsa da birkaç defa bakanlık yaptığı için şu andan şansı oldukça kuvvetli görünüyor. Barometremin ibresi yüzde 15'te! 

Yusuf Ziya Yılmaz: Eski başkanın gönlünün bir köşesinde dönüş planı yatıyorsa da bir aklının bakanlıkta olduğu konuşuluyor. Saray, Samsun'daki seçimlerde bir risk sezinlerse Yusuf Başkanı tekrar ringe sürebilir. Ama şimdilik şansı %10.

Cemal Yılmaz Demir:Ak Parti'nin kurucularından. Üç dönem şartı nedeniyle vekillikten ayrıldıktan sonra kendisine bir kulvar açamadı. Sarayla olan diyalogları konusunda çelişkili bilgiler duyuyoruz. Ancak Cemal Bey için Yeniden Refah Partisi'nin Samsun'da ortak aday olarak Ak Parti saflarında aday gösterilmesine sıcak bakabileceği konuşuluyor. Benim barometrem şansını yüzde 10 gösteriyor.

Fuat Köktaş: Eski il başkanı etiketi taşıyor, üç dönemlik olduğu için yedek kulübesine çekilmiş durumda. Mehmet Muş vekilin güçlü desteği ile potansiyel aday olabilir. İbre, yüzde 10 mertebesinde!

Diğer Adaylar: İlçe belediye başkanlarının yanı sıra Çağatay Kılıç gibi ismi her an gündeme sürülebilecek potansiyel isimler var. Ancak şimdilik barometremiz hepsinin toplamını yüzde 5 olarak gösteriyor.

***

Muhalefetin adaylarına gelince.

Burada CHP Genel Başkanı belirlenmeden konuşmak zor.

Kemal Bey devam ederse, İyi Parti kendi adayını sahaya sürecek. CHP de kendi adayı ile seçmenin huzuruna çıkacak.

Ancak CHP'de yeni bir Genel Başkan seçilirse bu durumda yeniden ittifak rüzgârları eseceğini umarak buna göre pozisyon almaya hazırlanan çok isim var.

Küçük partiler de kendi adaylarını sahaya sürebilir.

Dolayısıyla muhalefetin kaç aday çıkartacağını şimdilik sadece Cenabı Allah biliyor.

Bu nedenle barometremizin göstergelerinin toplamı yüzde yüzün üstünde çıkıyor. Lütfen okurken hesap makinenizin ayarlarıyla oynamayın!

***

Erhan Usta: Geçen yerel seçimlerde aldığı yüzde 20'nin üstündeki bağımsız adaylık oyunu milletvekili seçimlerinde İyi Parti'ye tahvil edemediği için eski havası yok gibi. Olası bir ittifakta aday olmak istediği ancak bu gerçekleşmezse geri duracağı konuşuluyor. Akşener'in her durumda Erhan Usta konusunda ısrar edeceği ve bu nedenle aday olmak zorunda kalabileceğini söyleyenler hiç de az değil. Şu an barometre, Erhan Beyin adaylığını yüzde 50 olarak gösteriyor.

Cevat Öncü: Başarılı bir müteahhit, inşaat mühendisleri odası başkanlığında sivrildi. İyi bir Samsunsporlu ve Mübadiller arasında sempati duyulan bir ismi var. İttifak kurulursa aday olmak istediği fısıldanıyor. CHP ile İyi Parti'nin iki farklı aday çıkartması halinde CHP kanadının adayı olabileceğini söyleyenler de bulunuyor. Ancak İttifak halinde Erhan Usta'nın kararı adaylık olursa önü kesilir. Sadece CHP'nin adayı olmak ister mi, işte bu konuda kararı son dakikada verecek. Şimdilik şansı yüzde 33 gibi görünüyor.

Necattin Demirtaş: Kavaklı seçmen arasında belli bir potansiyeli olan ve İlkadım Belediye Başkanlığı tecrübesi olan Necattin Demirtaş'ın Büyükşehir için adaylığına kimse sürpriz gözüyle bakmıyor. Necattin Başkanın kendisine partiler üstüymüş gibi bir görüntü vermesi hem avantaj hem dezavantaj. Onun için her partiden İlkadım ya da Büyükşehir adayı olabileceği yorumu yapılıyor. Şu anda barometremiz onun Büyükşehir adaylığı şansını yüzde 25 ölçüyor.

Hayati Tekin: Geçen dönem İyi Parti adayı olarak Yüzde 25'lerde bir oy aldı. Sevilen ve tecrübeli bir isim. Ancak Erhan Usta ile arasının açık olduğu konuşuluyor. CHP'de ise Kemal Bey ile arası pek yokmuş. Bütün bunlar onun bu seçimde şansını bir hayli olumsuz etkiliyor. Şimdilik barometre, yüzde 20'yi gösteriyor.

Eyüp Elmas: Müthiş bir projeci, Muhafazakar kesim tarafından sempatik bakılan bir isim. İl Özel İdaresinde ve Büyükşehir Belediyesinde güzel işlere imza attı. Handikapları ise Samsunlu olmaması ve siyasi tecrübesinin az oluşu olarak gösteriliyor. İyi Parti ile dirsek teması içinde olduğu söyleniyor. Şu anda barometre onun için yüzde 15'i gösteriyor.

Diğer İsimler: İyi Partide Akın Üner, Ahmet Karkucak, Nilay Tüfekçi ve CHP'de Cemil Deveci ve Neslihan Hancıoğlu gibi isimleri fısıldayanlar var. Ancak bu isimlerin her biri farklı sebeplerle Büyükşehir Adaylığından uzak duruyorlar. Yine de siyasette her an bir sürpriz olabilir. Şimdilik bu isimlerin toplamı için barometre yüzde 10'larda bir değeri işaret ediyor.

***

F55'in barometresi haftalık ölçümler yapacak ve bunları Samsun Son Haberde okuyacaksınız.

Şimdilik vaziyet bu!