Fikri Ellibeşoğlu

SAMSUN'DA MANSUR YAVAŞ ETKİSİ YARATACAK ON BİR İSİM

Fikri Ellibeşoğlu

Dünyanın en stresli işini ben yapıyorum. Samsun'da kulis yazacağına Mezbahane kapısında pösteki say daha iyi! Geçen gün "Muhalefet Samsun'da seçim kazanmak istiyorsa kendisine bir Mansur Yavaş bulmak zorunda" diye yazdım, o gün bugündür millete laf yetiştirmekten çeneme kramplar giriyor!

***  

CHP'li dostlar, "niye illa ülkücü aday, İyi Partiden CHP kökenli birini göstersek yemez mi?" diye itiraz ediyor. Hiçbirisi geçen seçimdeki Hayati Tekin tecrübesinden ders çıkartmamış.

Demir Başkana eli varmayan sağcı seçmen gitti bağımsız Erhan Usta'ya yüzde 21 oy verdi de gene solcu adaya oy vermedi. Hatta İyi Partili seçmen bile kendi partisine oy vereceğine bağımsız adaya verdi oylarını.

Meral Abla da bu oyları Usta'nın kendi oyları sandı, bonservisiyle transfer etti muhteremi!

Al işte genel seçimde liste başı yaptın, nerde yüzde 21?

Tepki oylarıydı ama onlar!

Demir Başkana da Tekin Başkana da oy vermeyenler gitti Usta'ya verdi işte.

Bu seçim Muhalefet Büyükşehir seçimine ortak olmak istiyorsa sol seçmenin oyunu kaçırmadan sağ seçmenin olası tepki oylarını alabilecek birisini bulmak zorunda.

***

AKP'li ve MHP'li dostlar da diyor ki, "Samsun'da Mansur Yavaş'ın kendisi gelse bizden seçimi alamaz."

Hah işte! Ankara'daki oyun kurucular da sizin gibi düşünüp "paslı çivi göstersem seçilir" mantığıyla bir siyasetçi eskisini paket yapıp gönderirse, işte o zaman yandı gülüm keten helva!

Millet İttifakındakiler de ilk defa kafayı çalıştırırsa "Mansur Yavaşımsı" bir aday alıverir seçimi!

***

İyi Parti ilçe teşkilatına girip çıkan bir emekli öğretmen arkadaşım var. Meral Abla'nın Afyon konuşmasını duyunca "yazın çöp oldu Ellibeşoğlu" dedi, "İyiler her yerde kendi adayını çıkartacak."

Geçiniz. Ablamız pazarlık öncesi el yükseltiyor, ortak adaydan başka çare yok.

***

Mahallenin kuruyemişçisi Teyfik Abi vallahi herkesten akıllı, en azından itiraz edeceğine sorguluyor.

Eve 250 gram kahve çektirmek için dükkana uğradığımda, doğru yazmışsın ama Samsun'da Mansur Yavaş etkisi yapacak adam var mı?" diye sordu. Olmaz mı, 3-4 ismi ben sayınca durdu. "Haklısın yav" dedi. Sonra beraber biraz daha düşündük, on bir tane Mansur Yavaş olabilecek adam bulduk. Gerçi bir kısmının yaşı, başı, sağlığı aday olmaya uygun değil ama olsun.

Teyfik Abi ile beraber yaptığımız on bir kişilik listeyi aşağıya çıkartıyorum. Artılarını eksilerini de yazayım ki nitelikli aday arayan siyasetçi tayfasına kolaylık olsun!

BİR: OSMAN KARA

Gazeteci abimiz Osman Kara, entellektüel adamdır, kenti tanır. İyi bir Türk milliyetçisidir. Herkesimden oy alır. Ah keşke on yıl genç olsaydı!

İKİ:ZİHNİ ŞAHİN

Ak Partiden Bafra ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptı, kendini sevdirdi. Hem tecrübeli, hem de sıkı bir Türk Milliyetçisi. Sağlık sorunları vardı, şimdi nasıl bilmiyorum ama sağlıklı bir Zihni Şahin, her zaman güçlü bir adaydır.

ÜÇ: NECATTİN DEMİRTAŞ

Hem MHP'den hem de İyi Partiden İlkadım Belediye Başkanlığı yaptı. Tecrübeli ve siyaseti bilen bir ülkücü. Geçen seçim CHP'liler de oy verdi, seçildi. Handikapları, yaşının biraz kemale ermesi, son beş sene içinde epeyce yıpranması, isminin yorgun olması.

DÖRT: HASAN AKSOY

Ülkücü camiada sevilen sayılan bir isim. MHP'de de bir geçmişi var. İl Başkanlığı döneminde CHP'lilerle de bir yakınlığı oluştu. Handikapı, parti içi muhalefetin istemezuk demesi ve tabii ki İyi Parti il başkanı etiketi nedeniyle Cumhur İttifakı seçmenlerinin mesafeli durma ihtimali.

BEŞ: AKIN ÜNER

Samsun Son Haberdeki köşe komşum diye torpil yaptığımı düşünmeyin. Samsun'da her gün yüz bin kişiyi taşıyan raylı sistem projesinde onun imzası var. Hem MHP'de hem de İyi Parti'de siyaset yaptı. Sekiz romanı olan bir edebiyatçı. Çok sıkı bir Atatürkçü, CHP'lilerin de sempati duyacağı bir isim. Samsunspor taraftarları onu youtube kanalından tanıyor. Handikapı var mı derseniz, son dönemde siyasete fazlasıyla mesafeli duruyor.  

ALTI:  YILMAZ KARAGÖZ

Samsun'un başarılı doktorlarından birisi. Belediye Meclis üyeliği yapmış, Samsunlu kimliği bilinen, sivil toplum örgütlerinin içinden gelen bir isim. CHP'de ve Ak Parti'de siyaset geçmişi var. Velakin o da son dönemde biraz siyasetten uzak duruyor.

YEDİ: PROF. DR. SERKAN ŞEN

Türk Ocağı başkanlığı yaparken hem MHP'li hem de İyi Partili ülkücülere eşit mesafede kalarak sempati uyandırdı. Temiz bir Türkçesi var, hitabeti başarılı. Handikapı var mı derseniz: Siyaset tecrübesi biraz eksik bulunabilir, sol seçmen de belki kafa karışıklığı duyan kesimler olabilir. Ama kimse kişiliğine dair olumsuz bir söz etmez herhalde.

SEKİZ: KERAMİ GÜRBÜZ

Samsun Son Haberdeki diğer bir köşe komşum, belediye meclis üyeliği yapmış, baro başkanlığı ve aydınlar ocağı geçmişi var. Daha önce Ak Parti'de siyaset yapmasına rağmen son dönemde mesafeli bir görüntü veriyor. Bu duruşu siyaseten artı mı yazar, eksi mi yazar derseniz; orasına ben karışmam. Dahası muhalefetten siyaset yapmak ister mi onu da kendisi bilir.

DOKUZ: HÜSEYİN KURT

MHP'den Ondokuz Mayıs Belediye Başkan adayı oldu, yine aynı partide il yöneticiliği yaptı. Okuyan, yazan, araştıran zıpkın gibi bir Türk Milliyetçisi. Dahası halen CHP'li Atakum Belediyesinde başkan danışmanlığı yapıyor. Neden olmasın?

ON: HÜSEYİN EDİS

MHP'den kısa dönem vekillik yaptı, başarılı bir bürokrasi geçmişi var. Siyasette tecrübeli. Son genel seçimde aday listesine girmesi bekleniyordu ama her nedense Devlet Bey onu tercih etmedi. İyi bir tercih olabilir ama kendisi MHP'den ayrılıp böyle bir maceraya girer mi? Girerse MHP oylarını taşıyabilir mi, ona aklım ermez.

ON BİR: BURAYI BOŞ BIRAKIYORUM

Neden böyle yazdım? İki sebebi var: İlki, en son sıraya kimi yazsam "Ellibeşoğlu'na bak, beni listenin en arkasına yazmış" diye çemkirecek. E, ben de kimseyi kırmak istemem. Dahası, ben Kuruyemişçi Teyfik abi ile oturdum, on ismi bir çırpıda yazdım. Demek ki biraz daha kafa yorulsa başkaları da çıkar. Başka Mansur Yavaş adaylarını da okuyucularımız arayıp bulsun istedim.

***

Uzun lafın kısası:

Muhalefet macera aramayı bıraksın, kendisine Samsun'da Mansur Yavaş etkisi yapacak, aklı başında, şehirde tanınan bilinen, ahlak ve vizyon sahibi birisini bulsun.

Şehir dışından transfer, yıpranmış, bol keseden para dağıtması dışında bir vasfı olmayan, adı sanı üç kağıtla anılan birisini icat edip vatandaşın karşısına çıkarmasın.

Öyle milletin sosyolojisine yabancı, ideolojik bir isimle de yol çıkmaya kalkmasınlar.

Aksi halde Cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci tur sonuçları olduğu gibi aynen Büyükşehir Sandıklarından çıkar.

Dejavu yaşarsınız ona göre!