Fikri Ellibeşoğlu

KAVAKLILAR 14 MAYIS'TA NE YAPACAK?

Fikri Ellibeşoğlu

 Samsun siyasetinde gündeme en çok gelen ilçelerden birisi hiç şüphesiz Kavak!

 

Aslında nüfusu çok sayılmaz, ancak Samsun'un merkezinde, özellikle de İlkadım ve biraz da Atakum'da yaşayan çok sayıda Kavaklı olduğu için özgül ağırlığı ilçenin ederinden daha fazla.

 

Özellikle yerel seçimlerde Kavaklılar sadece Kavak'ta değil İlkadım ilçesindeki sonuçlara etki yapacak kadar kalabalık.

 

***

 

Bir Kavak milliyetçiliği var mı? Kesinlikle var!

 

Ancak gariptir ki Kavaklı aday olunca ayranları kabaran ilçe sakinleri, nedense aynı hassasiyeti Samsunlu aday konusunda pek göstermiyorlar.

 

Misal, milletvekili seçimlerinde Kavaklı bir siyasetçi seçilecek yerde aday olursa hassasiyet gösteriyorlar ama baktılar ki "listede Kavaklı yok, bari Samsunlu olsun" demiyorlar.

 

Trabzonlu, Rizeli, Gümüşhaneli orasına pek bakmıyor, tuttuğu partinin listesine mührü şaaak diye basıyor.

 

***

 

Bu lakırdıyı neden ettim: Bu seçimde listelerde seçilecek yerlerde Kavaklı bir aday bulunmuyor.

 

Biraz MHP'li Topsakal, "benim bir tarafım Kavaklı" dese de ilçede çok güçlü yankı bulmamış; onu daha çok Ladikli kabul etmişler.

 

Ha, Ladikli olunca ne oluyor derseniz? Kavaklılar kendilerini Samsun'un güneyinin bir parçası saydıklarından itirazları yok tabii.

 

Tıpkı İyi Partili Erhan Usta'nın Havzalı olması nedeniyle Kavak'ta "komşu kontenjanından" sempati bulması misali İlyas Topsakal'a da olumlu bakılıyor.

 

Ama Kavak'ta 20 yıldır sürekli açık ara birinci parti gelen Ak Parti sempatizanları arasında "komşu ilçe adayları" tercih değiştirecek kadar büyük tesir yapmışa benzemiyor.

 

***

 

Kavak ilçe merkezinde CHP'nin belli bir oyu var ama bu ilçenin kenar mahallelerinde ve köylerde giderek azalıyor.

 

Ancak başta dedim ya, Kavak sadece Kavak'tan ibaret değil. İlkadım ve Atakum cenahında oturan Kavaklılar'ın da hem ilçeyle etkileşimi var hem de oturdukları yerlerde iç kesimlerden esen milliyetçi muhafazakar havaları estiriyor.

 

***

 

İlkadım'da hemşerileri başkan Necattin Demirtaş'ın seçmen üzerinde belirleyici bir etkisi varsa da Necattin Bey bu seçimde kaçak dövüşüyor. İyi Parti için de cumhurbaşkanlığı seçimi için de bir söz söylediğini en azından ben işitmedim.

 

Necattin Başkan gelecek seneki belediye seçimlerinde her partiden oy alırım hesabıyla milletvekili seçimlerine pek bulaşmıyor. Doğru mu yapıyor derseniz, o başka bir yazının konusu!

 

***

 

İlkadım'da 100. Yıl Bulvarının altı ? üstü farklıdır ya, işte bunda Kavaklılar'ın tabii ki etkisi var. Zeytinlik, Çatalarmut, İlyasköy, Hastanebaşı ve Kadıköy civarında yoğunlaşan Kavaklıların tercihleri başta Ak Parti, MHP ve biraz da İyi Parti gibi sağ cenahta toplanıyor.

 

Ancak Atakum'da oturan Kavaklılar daha ziyade orta yaş grubundan ve eğitim seviyesi yüksek olduğu için buralarda tercihin İyi Parti ve CHP'ye doğru kaydığını söylemek yanlış olmaz.

 

***

 

Kavak ilçesinde muhtarların, imamların, parti teşkilatlarının organize vaziyette Ak Parti lehinde çalıştığı konuşuluyor.

 

Bunu kıracak tek etki, İlkadım ve Atakum'da oturan eş dost akrabanın sağladığı etkileşim. Şehirde oturanlar da ekonomik sıkıntıyı daha fazla hissettikleri ve farklı fikirlerdeki konu komşu ile muhatap oldukları için kırsala oranla biraz daha renkli bir tercih profiline sahip.

 

***

 

Peki sonuç ne olur derseniz; hemen söyleyelim.

 

Kavak ilçesinde Ak Parti biraz oy kaybıyla açık ara önde bitirir. MHP ile İyi Parti ikincilik için çekişir, CHP her zamankinden bir tık fazla oy alır.

 

İlkadım ilçesindeki Kavaklılar, kendi ilçelerindekine göre bir ton açık olmak kaydıyla benzer tercihler yapar.

 

Atakum'daki Kavaklılar arasında Ak Parti yine birinci gelse de MHP, CHP ve İyi Parti kayda değer oy oranları ile varlıklarını hissettirirler.