Zeynep Deniz Şen

SEBZELERİ İNSAN SAĞLIĞI İÇİN BU KADAR KIYMETLİ KILAN ŞEY NEDİR?

Zeynep Deniz Şen

“Yıllar içinde değişen diyet ve sağlıklı beslenme önerilerine rağmen değişmeyen tek şey yüksek sebze tüketimi önerisi olabilir.”

 

Üstelik yapılan araştırmalara göre insan sağlığı için en iyi olduğu düşünülen beslenme biçimlerinin de ortak noktası yüksek oranda bitkisel besinleri içeriyor olmaları. Bu beslenme biçimleri nedir diye sorarsanız; vejetaryen beslenme, semi vejetaryen beslenme (yarı vejetaryen-flexitaryen), akdeniz diyeti, dash diyeti, volümetrik beslenme vb. Bu saydığım diyetlerin hepsi için kronik rahatsızlıklara (tip 2 diyabet, hipertansiyon, yüksek kolesterol, kalp damar rahatsızlıkları vb) ve bazı kanser türlerine karşı koruyucu olduğu, kilo kontrolünde olumlu sonuçlar verdiği biliniyor.

 

Sebzelerin neden önemlidir, üç maddede özetlemem gerekirse

 

  • Bedenimiz için gerekli birçok vitamin, mineral ve antioksidanı içerirler
  • Düşük kalorilidirler (yoğun nişasta içeren patates hariç), bu sebeple doğru pişirme ve hazırlama teknikleri uyguladığınız sebzelerden bol bol yiyebilirsiniz
  • Yüksek oranda posa içerdikleri için uzun süre tok kalmanızı sağlarlar, sindirim sistemi sağlığı içinde faydalıdırlar
  •  

Bunları detaylandırmak gerekirse;

 

Yapılan araştırmalar doğal yollarla, besinlerden alınan vitamin, mineral ve antioksidanların vücutta kullanılabilirlikleri takviyelere kıyasla çok daha yüksek olduğunu gösteriyor. Her şeyin doğalı daha iyidir inanışı pek de yanlış sayılmaz aslında J

Potasyumdan zengin sebzeler içerdikleri antioksidanlar sayesinde kalp dostu besinlerdir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler ise yüksek magnezyum içerikleri sayesinde stres hormonu olarak bilinen kortizol düzeyini dengelerler. Sebzelerin çoğu B grubu vitaminler ve C vitamininden zenginlerdir. Aynı zamanda sebzelerde çokça bulunan K vitamini, vücutta strese bağlı olarak artan iltihap ve ödem oluşumu azaltır. Sebzeler beyin sağlığımız için en önemli bileşenlerden biri olan folik asiti alabileceğimiz zengin kaynaklardan biridir. Farklı sebzeler, farklı besin ögeleri, antioksidanlar içerdikleri için sebze tüketirken çeşitliliği sağlamak önemlidir. Tabaklarınızı renklendirmeniz, her çeşit mevsim sebzesini tüketmeniz bu sebeple önemli. Bir gün içerisinde,  sarı, turuncu sebzeler (havuç, balkabağı vb), koyu yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, roka, marul, pazı, semizotu, brokoli vb), mor-kırmızı kök sebzeler (pancar, şalgam vb) ve diğer sebzeler (domates, soğan, taze fasulye vb) dengeli bir şekilde tüketilmelidir. Özellikle zayıflama sürecinde tabağınızda pilav, makarna, hamur işi, kızartmalar vb besinlerin yerine sebze yemekleri ve salatalar gelirse kalori açığı yaratarak kilo değişimini hızlandırabilirsiniz.

 

Yani ister zayıflamak için, isterseniz de sağlığınızı korumak ve geliştirmek için sebze tüketiminizi arttırmanız gerekiyor.