Zeynep Deniz Şen

SONBAHARDA BESLENME

Zeynep Deniz Şen

Yazın kazandığın formu kışın korurken bir yandan da bağışıklığını güçlendirebilir misin?

 

Yaza doğru çoğunuzu kilo verme telaşı sarıyor, kısıtlı diyetler yapıyor, en hızlı nasıl kilo verebileceğinizi araştırıyor, tatil için hazırlanıyor ve yazın bitimine doğru verilen kiloları geri almaya başlıyorsunuz. Zaten hep öyle olmaz mı hızlı ve geçici bir amaç için verilen kilolar daha hızlı bir şekilde geri alınır…

 

Sonbaharın gelmesi, yazlık kıyafetlerin kalkması, havaların soğuması, grip nezle gibi hastalıkların artması beslenme alışkanlıklarında da değişime sebep olur. Önemli olan doğadaki değişime adapte olurken sağlığınızı koruyabilmek, bağışıklığınızı kuvvetlendirmekve sağlıklı bir kilo dengesi kurabilmek.Gelin birlikte sonbaharda neler yapabileceğinize bakalım…

 

  • İlk maddemiz ihtiyaç hissettiği kadar enerji aldığınızdan emin olun. Mevsim değişimlerinde bazılarının iştahı artarken bazılarının da iştahı kapanabiliyor. Böyle durumlarda kendinizi yemek veya yememek için zorlamayın. İştahınız kapalıysa küçük porsiyonlarda, yüksek ve kaliteli enerji içeren besinler tüketin, iştahınız artıyorsa ise ana öğünlerinize büyük salatalar ekleyin, bol bol mevsim sebze ve meyvelerinden tüketin ve iştahınızın normale dönmesini bekleyin.

 

  • Sıcak havalardan dolayı açık havada yürüyüş, koşu vb egzersizlere ara verdiyseniz tekrar başlamanın tam zamanı. Malum kış geldiğinde de soğuk bahaneniz olacak o yüzden bahar aylarını dışarıda hareket ederek geçirmenizi öneririm.

 

  • Tabaklarınızın rengarenk hazırlamaya çalışın, mor, kırmızı, turuncu, sarı ve yeşilin her tonu… Doğadaki her renk farklı fitokimyasalları ve farklı fizyolojik faydaları temsil eder. Kök sebzelerin en taze olduğu, yeşilliklerin arttığı bu mevsimin güzelliklerini kaçırmayın.

 

  • Mis gibi sıcacık çorbaların menülere dönme vakti geldi. Kremasız ve ölçülü yağ ile pişen sebze, bakliyat çorbaları hem içinizi ısıtacak hem de bağışıklığınızı güçlendirecek. Bunun için brokoli, kereviz, lahana, soğan, sarımsak gibi sebzeleri, kırmızı- yeşil mercimek, nohut gibi baklagilleri, tavuk, kemik, ilik sularını ve şifalı baharatları kullanarak besleyici değeri yüksek, uzun süre tok kalmanızı sağlayacak ve sizi hastalıklardan koruyacak çorbalar pişirebilirsiniz.

 

  • Sonbahar-kış sebzelerinden özellikle karnabahar, brokoli, havuç, pancar, pırasa, kereviz, lahana türlerinden yemekleri mümkünse her gün tüketmeye çalışın. Bunları buharda pişirebilir, etli yemeklerini, kıymalı sarmalarını yapabilir, fırında sebze ızgara olarak tüketebilirsiniz. Beslenmenizi çeşitlendirdikçe sıkılmadan mevsim sebzelerini tüketmeye devam edebilirsiniz.

 

  • Av yasaklarının kalkmasıyla birlikte balık sezonu açıldı. Haftada 2-3 gün balık yemeniz hem omega-3 yağ asitlerini hem de kaliteli protein almanız için iyi olacaktır. Balık tüketirken dip balıklarını tercih etmeyin ve tava-kızartma yerine ızgara, buğlama veya fırında az yağlı pişirme yöntemlerini tercih edin.

 

  • Mikrobiyotanızı zenginleştirin. Prebiyotik ve probiyotik içeren besinleri tüketerek bağırsak mikrobiyotanızı, sindirim siteminizi güçlendirmeniz bağışıklığınız için çok önemli. Kefir, ev yapımı- organik sirkeler, turşular, soğan, sarımsak, muz gibi besinleri bu amaç için kullanabilirsiniz.

 

  • Sağlığın temel taşlarından biri de uyku. Geceleri 6-9 saat kaliteli uyku uyumanız, sirkadyen ritim dediğimiz 24 saatlik döngü üzerinde ve dolayısıyla da metabolizma ve bağışıklık üzerinde oldukça etkili.

 

Bedeniniz en kıymetli varlığınız, ona iyi bakın…

                                                                                                                            

Diyetisyen Zeynep Deniz Şen

Cy performans academy