Yağmur Can Kurt

BEL AĞRISI VE EGZERSİZ

Yağmur Can Kurt

Bel ağrısı (BA) insanların hayatlarında yaygın şekilde yaşadığı (%70-80), aşırı ağır kaldırma, tramvaya bağlı omurga tahribatları, aşırı kilo, bel kalça ve karın kaslarının kuvvetsizliği, hareketsiz yaşam vb. durumların sebep olduğu hayat kalitesini kısmen ya da tamamen etkileyen bir rahatsızlıktır. Çoğu zaman 1-4 hafta içerisinde basit kas gevşeticiler ve ağrı kesiciler ile kişiler hayatlarında devam ederler daha uzun sürenlerde ise kronik bel ağrısı durumu vardır.

 

 

Yapılan çalışmalar yatak istirahatinin bel ağrısında tedavi edici özelliğinin olmadığını akut dönemde (1-3 gün) ağrının azalması ile egzersizlere başlanmasının daha yüksek fayda sağladığını gösteriyor. Her bel ağrısı bel fıtığı olacağı anlamına gelmiyor. Bel ağrısının çoğu sebebi yanlış bükülme, eğilme, eşya kaldırma, vücudu yana döndürme, uzanma gibi fonksiyonel hareketler sırasında doğru konumlanma pozisyon almadığımızdan ya da aşırı kilo, hareketsiz yaşam, yaşlılık kaynaklı olduğu görülüyor.

 

Bel ağrısı yaşayan kişiler harekete karşı temkinli yaklaşabiliyorlar. Bunun sebebi bel bölgesindeki gerginliğin yüksek olması, esnekliğin azalması, ağrı halinin devam etmesi veya fiziksel olarak daha kötü olacağı korkusudur. Fakat insan bedeni hareket etme üzerinde kurulu bir sistem olduğu için doğru pozisyonda hareket etmek hem ağrı durumunda azalmaya hem de kişilerin günlük hayat kalitelerinin artmasına sebep olacaktır.

 

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Bel çevresi erkeklerde 94, kadınlarda 81 cm’nin altındaysa, durum mükemmel kabul ediliyor. 94-102 cm arasındaki erkeklerin fazla kilolu, 102 cm ve yukarısındakilerin ise şişman olduğu var sayılıyor. 81-89 cm arasındaki kadınlar ise fazla kilolu gruptalar. Bel çevresi 89’u geçen kadınların durum hanesine de “şişman” olarak geçiyor.

 

 

Sebeplerini artık biliyoruz, peki ya önlemleri nasıl alacağız.

İlk önce her birey kendi önlemini alabilir, evlerinizde mezuraları alıp aile bireyleri birbirini ölçebilir ve ilk sebebi bulmakta zorlanmazlar.

Bel kalça kalınlığı merkezi (core bölgeyi) en çok etkileyen etmenlerin başında gelir. İlk önce işe buradan başlarsanız hayat kalitenizin arttığını rahatlıkla görebileceksiniz.

Eğer bu bölgede kalınlaşma varsa size en uygun ve doğru egzersizi bulmanız gerekmektedir. Günlük 30-45 dakika arasında yürüyüş yapmak size yeni bir başlangıç yapmak için yeterli olacaktır.

Ev işlerinden ya da iş yerlerinde aşırı yük altında kalmaktan, masa başında çalışanlar uzun süre oturmaktan kaçınmalıdırlar.

Doğru hareket teknikleri ile bel kalça ve karın kasları kuvvetlendirilmeli. Bacağınızın arka bölüm kasları esnetilerek bel bölgesindeki yükü azaltmalıyız.

Sağlıkla ve bol hareketle kalın…