Mustafa BİLİK

Samsun'un dağları sizi delik delik delerler

Mustafa BİLİK

Samsun güzel şehir. Bakmayın çarpık yapılaşmasına. Kent merkezinden biraz uzaklaştığınızda Nebiyan, Akdağ, Kunduz Ormanları, Kocadağ, Şahin Dağları, birbirinden güzel doğa harikaları ile dolu bir bölgede Samsun.


Bir tarafı Karadeniz diğer tarafı denize paralel uzanan mis gibi dağları.
Şimdi laf olsun diye Samsun’un doğal güzelliklerinden bahsedecek değiliz. Ama bunları yazalım ki gelecek nesiller okuduğunda ‘Vay be Samsun’da da bu kadar güzel yerler varmış’ diyebilsinler. Çünkü bu gidişle gelecek nesiller bu güzellikleri kendi gözleri ile göremeyecekler. Bari biz onlara yazılı bir kaynak bırakmış olalım.


Mesela, Atakum’daki Kocadağ’dan başlayalım. ‎Hani şu TV İstasyonu diye geçen yer. 1.350 m rakımla şehir merkezinin çatısı konumunda olan Kocadağ ‎en çok tercih edilen "kalabalıktan kaçış" noktalarından biri ‎konumundadır. Yamaç paraşütü, doğa yürüyüşü ve offroad gibi ‎birçok doğa ve macera sporuna elverişli olan Kocadağ, ‎ziyaretçilerine eşsiz bir deniz ve şehir manzarası da sunmaktadır. ‎Dağ, şehir merkezine yaklaşık 30 km uzaklıkta ve Atakum ilçesi ‎sınırlarındadır.‎


Ama Kocadağ’daki taş ocakları nedeniyle yakında bu dağ yok olacak. Kocadağ’da 6 ruhsat sahibi taşocağı işletmesinin tahrip ettiği alanın büyüklüğü 3 bin 500 dönüme ulaştı. Zaten TV istasyonuna da gelecekte ihtiyaç kalmayacak. İnternet her geçen gün hayatımıza daha fazla giriyor. TV istasyonuna ihtiyaç kalmayınca Kocadağ’a da gerek yok değil mi?
Sırada Şahin Dağları var. Hani şu Kaz Dağlarına tecavüz eden Kanadalı şirketi hatırladınız mı? Eldorado Gold Corporation. İşte o Kanadalı firmanın Türkiye uzantısı TÜPRAG Metal Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Samsun’da Kavak-Havza-Atakum üçgeninde bulunan Şahin Dağları’nda faaliyetlerine Eylül ayında ağaç katliamı ile başladı. Kış atlatıldıktan sonra tam gaz çalışmalar devam edecek. Firma şimdiye kadar yüzlerce ağacı kesip ağır iş makinelerinin geçebilmesi için yol çalışmalarını tamamladı. Firmayı durduran tek engel ise kış mevsimi.


Firmanın 11 bin 758 hektar alanda altın aramak üzere aldığı 6 ayrı ruhsat bölgesinde 10 civarında köy var ve bu köylerde 10 bin civarında nüfus var. Büyük ihtimalle bölgedeki köylü artık tarım, çiftçilik ve hayvancılıktan geçimini sağlayamayacağı için bu madenlerde işçi olmak zorunda kalacak. Sonra da birileri çıkıp sağlanan istihdamdan bahsedecek. Hepimiz alkışlayacağız.


Samsun’a yanlış turizm hamleleri yapmanın, turist getirmeyip doğal kaynaklarımızı peşkeş çekebilme planının bir parçası mı diye düşünür oldum artık.


Mesela Arap turizminin çokluğundan dert yanar hale gelmiş Rize ve Trabzon’un yaylalarından ne eksiği var Samsun Kocadağ’ın yada Şahin Dağları’nın? Efendiler biz buralardaki taş ocaklarından yada altın madenlerinden ziyade doğru turizm hamleleri ile aynı ekonomik girdiyi sağlayamaz mıydık Samsun’a?


Korkum bu zihniyet var olduğu sürece Nebiyan, Akdağ gibi yerlerin de gelecekte benzer tehlikelerle karşı karşıya kalabilecek olması.