Mustafa BİLİK

Bu kentte Ferhan Şensoy hatırlanmadı

Mustafa BİLİK

31 Ağustos 2021 tarihinde hayatını kaybeden tiyatrocu, yazar ve şair merhum Ferhan Şensoy'un bugün ikinci ölüm yıl dönümü. Tüm Samsunluların bildiği gibi Ferhan Şensoy 26 Şubat 1951, Çarşamba, Samsun doğumludur.
Bütün Samsunluların bildiği gibi diyorum ama bu cümleyi ileride kurmak pek mümkün olmayabilir. Zira gelecek nesildeki Samsunlular bunu bilmiyor olarak yaşayabilir.


Çünkü, Ferhan Şensoy sanki Samsunlu değilmişçesine bu kent ile bağları hiç kurulmak istenmiyor. Mesela benim bildiğim kadarı ile Samsun'da Ferhan Şensoy adlı bir sokak yok.


Ferhan Şensoy'un annesi Müjgan Şensoy ilkokul öğretmeni, babası Yusuf Cemil Şensoy ise tüccar ve o dönem Çarşamba belediye başkanıydı.
Ferhan Şensoy'un tiyatro yolculuğu; 1968'de öğrencisi olduğu Galatasaray Lisesi'ni ziyarete gelen Fransız Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle ve öğretmen taklitleriyle başlayıp her dönemecine çok güçlü izler bırakan bir tarih.
Ancak üzücü olan ise doğduğu kentte bir izinin olmaması. Böylesi bir değerin gerek yaşamında gerekse de vefatından sonra bu kent adına değerinin bilinmemesi.


Aynı şey bir diğer hemşerimiz Levent Kırca'nın da başına gelmişti. O da Samsun Ladik doğumlu. Ama onun adına da bu kentte hiçbir şey yok.
Diğer şehirlerde parklara bahçelere, sokaklara caddelere isimleri verilen Samsunlu bu iki değerin adının bu kentte hiç geçmiyor olması düşündürücü değil mi?


Üstelik bunun siyasi bir tercih olduğunu söylemek de zor. Atakum Belediyesi'nin şuan Ferhan Şensoy'un muhalif kişiliğine uymadığını düşünmüyorum.


Mesela bugün Ferhan Şensoy anısına şehrin değişik noktalarında yerel tiyatrolara Ferhan Şensoy oyunları sahneletilse idi. Hem tiyatrocular kazanırdı, hem vatandaşa kültürel bir hizmet sunulurdu. Hem de gelecek nesillere bu kentten çıkan örnek değerler gösterilerek özenmeleri sağlanabilirdi.
Ferhan Şensoy'un portresi, memleketi Samsun'un Çarşamba ilçesinde sokaklara ölümünün birinci yıldönümünde asıldı.


Bu yılda Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan sosyal medya hesabından -----"Güldürdüm gidiyorum" dedi ve gitti.. Eski Belediye Başkanımız Cemil Şensoy'un oğlu; Çarşambalı hemşehrimiz, değerli sanatçımız Ferhan Şensoy'u vefatının 2'nci yıl dönümünde rahmetle anıyorum. Mekanı cennet olsun. -----
Şeklinde yapılan bir paylaşım dışında bu kentte Ferhan Şensoy hatırlanmadı.