Mustafa BİLİK

Yeni başkan kim olacak?

Mustafa BİLİK

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir'in hastalığı herkesin malumu. Öncelikle kendisine, ailesine ve partililere içtenlikle geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Doktor tedavi eder, şifa veren Allah'tır. Allah'tan Mustafa Demir için şifa diliyorum.

O'nun yokluğunda görevi vekaleten Nihat Soğuk devraldı. Kendisi ile karşılaştığımda hayırlı olsun dileklerimi sundum. Ama gördüm ki omuzlarına büyük bir yük yüklenmiş bir insanın edası vardı. Kolay değil elbette. Samsun gibi bir şehrin büyükşehir belediye başkanlığı. Üstelik de vekaleten. Zor bir süreç Nihat Soğuk'u bekliyor.

Mustafa Demir'in hastalığının tedavisinin de uzun bir süreç alacağı ortada. Devlet boşluk kabul etmez.

Nihat Soğuk'un vekaleten başkanlığı seçimlere kadar götürmesi söz konusu olabilir. Tabi buna müsaade edilirse. Çünkü birkaç ay sonra Mustafa Demir'in hastalığının ilk şoku atlatıldıktan sonra üzülerek tahmin ediyorum ki bir koltuk mücadelesi söz konusu olacaktır.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in hastanede korona tedavisi gördüğü süreçte Başkan Vekili Mehmet Hacıarifoğlu ile Genel Sekreter Cansel Çevikkol arasında yaşanan yetki krizi hafızalarda.

Üstelik Antalya Belediye Başkanı Muhittin Böcek 3,5 Ay sonra görevine geri döndü. Yine burada vurgulamak isterim ki İnşallah Mustafa Demir tez zamanda iyileşir ve seçilmiş belediye başkanı olarak makamına geri döner. Ancak görünen o ki doktorları buna müsade etmeyecektir. Dolayısı ile Samsun siyasetinde Mustafa Demir ismi olmayacak gibi görünüyor. 

Zira Mustafa Demir'in doktorlarının stresten uzak, sakin bir yaşantı önerisinde de bulunacaklarını tahmin etmek zor değil. 

Öyle veya böyle uzun lafın kısası çok değil üç vakte kadar Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yukarılarda kulislerin yaşanacağı aşikar.

Burada da birkaç senaryo var.
Bir tanesi Mustafa Demir'in tedavisi boyunca Nihat Soğuk'un göreve devam etmesi. Şuan olan da bu. Ama bu fiili durum çok uzun sürmeyecektir. 

O zaman Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclisi kendi içerisinden bir başkan seçecektir.
Mecliste çoğunluk AK Parti'de olduğundan yukarıdan gelen talimatla desteklenmesi istenen bir kişi başkan olacaktır.

Bu durum ise yukarılarda kulislerin hareketlenmesine neden olacak. Ankara Samsun arası su yolu edilecek. AK Partili vekillerin kendi adamını başkan yapma yarışını izleyeceğiz. 
Dolayısı ile önümüzdeki günlerde Samsun'u ciddi münakaşaların yaşanacağı siyasi hareketlilikler beklemekte.

Bunları şimdiden konuşmak erken elbette. Ne olacağını zaman gösterecek. 

Yine de benim kafama takılan birkaç düşünceyi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Yusuf Ziya Yılmaz Belediye Başkanlığı döneminde Çiftlik Caddesi'ni AVM mantığı ile trafiğe kapatmıştı. Mustafa Demir göreve gelir gelmez caddeyi trafiğe açtı.

Mustafa Demir, Yusuf Ziya Yılmaz'ın koyduğu parkomat uygulamasını kaldıracağı vaadini de yerine getirdi.

Yine Yusuf Ziya Yılmaz ilçe minibüslerini şehir içine sokmuyordu. Mustafa Demir ise ilçe minibüs garajını şehrin tam ortasına inşa ediyor.

Kurupelit yat limanı konusu da çetrefilli.

Bunun gibi benim aklıma gelmeyen çok konu var.

Şimdi bir siyasi kulis söz konusu olur buradan da Yusuf Ziya Yılmaz galip çıkarsa, kendine yakın bir ismi belediye başkanlığına getirmeyi başarırsa, yapılan bu çalışmalar yeniden tersine mi dönecek?

Ya da Yusuf Ziya Yılmaz işin içinde olmasa bile yeni gelecek bir belediye başkanının bu projelere bakışı nasıl olacak? Öyle ya Mustafa Demir geldiğinde her şeyi tersine döndürdü. Yeni gelen de bunu yaparsa 360 derece dönülmüş olacak. Başlanılan noktaya geri dönülecek.

Kıskanıyorum? Gelişmiş ülkelerin 100 yıllık projeleri oluyor. Kişiler gelip geçici devlet kalıcı mantığı ile projeler uygulamaya devam ediliyor.

Bizde ise tam tersi. Kişiler geliyor bugünden yarına kendi projelerini ortaya koyuyor ve bunları hayata geçirmeye başlıyor. Sonra kişiler değiştikçe projeler ve yapılanlar da değişiyor.

Umarım Samsun için her şey daha iyi olur.