Uzm. Psk. Gamze BİROL

Sağlıklı bir çift için, çift ve evlilik terapisi

Uzm. Psk. Gamze BİROL

Sağlıklı bir çift olmak, sağlıklı aile oluşturmada ve sorunsuz çocuklar yetiştirmede etkili bir rol oynamaktadır.

Çiftler evlilikle birikte ciddi değişikliklere ve yeniliklere maruz kalırken, birbirini seven, isteyen kadın ve erkek evlilik hayatlarında daha mutlu olmak yerine gün geçtikçe mutsuzlaşmaktadırlar...

Hiçbir evlilik boşanma, sarsılma, yanlış anlaşılma, ve tartışmaların gölgesinde değildir !

Evliliklerde yıllar içerisinde biriken sorunları çözümlemeden halı altına süpürmek, rafa kaldırmak, görmezden gelmek karı-kocayı bir çıkmaza doğru sürükleyecektir.. 

Duygusal danışmanlık gerçek anlamda duygusal dünyanızı ele almanızı sağlayacaktır. Çift ve evlilik terapisi şikayet arenası olmayıp çifti onarma/ değiştirme sürecidir.

Çift terapisindeki amaç, problemlerinizle yaşadığınız, olumsuzluklar, endişeler, korkularla baş başa bırakmamak.

Mutlu bir evlilik için sevginin, aşkın yeterli olduğunu zannetmeyin. Güncel hayatınızdaki hiçbir sorunun cift hayatınıza yansıyıp etkilemesine izin vermemeniz gerekmektedir.

Çift terapisinin iki önemli süreci vardır. Çift terapisindeki ilk amaç, daha iyi bir iletişim için size destek sağlamaktır :

1. İletişim: söylenmesi gerekenleri söylemek değildir. Dinleyip empati kurmaktır.

Çift terapisti size eşinizin neden sürekli şikayet halinde olduğunu anlamanıza yardımcı olacaktır.

Zihninizde onunla ilgili önyargılı düşüncelerden yola çıkmanızı değil, onu o esnada ihtiyacı olan anlaşılma hissini yansıtmanız gerekmektedir.

Çift terapisi eşler arasındaki beklentileri gerçekleşmeyş hedeflemektedir.

Uzman sizi yargılamak için değil, mesajınızı doğru şekilde iletip anlaşmanızı sağlayacaktır.

Şöyle düşünelim, sizi dilini anlamadığınız bir çinlinin karşısına çıkarırsak ve yine aynı çinlinin sizin konuştuğunuz türkçe`den hiç bir şey anlamadığını var sayarsak nasıl iletişim kurcakasınız?

Beden dili kullanımını unutun, bu yalnızca kısıtlı acil ihtiyaçlarınızı gidermenize yardımcı olacaktır.

Zor değil, imkansız olarak görünen bu iletişim örneği, çift hayatı içinde geçerlidir.

Bazen aynı dili konuşmuyor olabilirsiniz. İki kelimeyle aynı şeyi ifade etmek isterken, tam tersi aynı kelimeyle iki ayrı durumu ifade edebiliriz. Bu andan itibaren terkar iletişim kurmayı öğrenmelisiniz.

Toplumsal bilincimize yüklenmiş çiftlerin uyum içerisinde olmaları gerektiği her zaman için geçerli değildir.

Birbirimizi 10, 20, 30 yıldır tanıyor olsak bile tekrar eşimize göre iletişim kurmayı öğrenmemiz gerekmektedir.

 2. Çift terapisinin ikinci önemli boyutu : harekete geçme sürecidir.

İkinci süreç çifti bir araya getiren bir arada tutan değerleri, hikayelerini oluşturduktan sonra, gerçekleştirilmesi gerekilen detaylı görevlerle brilikte karar verdiğimiz süreçtir.

Bugün çift hayatını kurtarmak için, çevre değişikliği yapmak gerekmektedir. Eşinize güncel davranma şeklinizi değiştirmezseniz ilişki ve etkileşiminizi kurtarmanız mümkün olmayacaktır.

Davranış değişikliği olmadığı süre nasıl tekrar tutkuyu var etmek isteyebilirsiniz? Veya birlikteliğinizi etkin ve kişisel anlamda verimli hale getirmeyi?

Çift terapisti size ilişkinizi iyileştirecek etkili görevler ve  gereken egzersizler verecektir.

Belki daha normal düzeyde kıskançlık seviyesini düzeltme, öfke kontrolsüzlüğünü sabitleştirme belki de eşinize karşı bağımlılığınızı sağlıklı bir hale getirme gibi.

3. Çift terapisinin son aşaması: nedenleri anlamaktır.

Son aşamada uygulamalar içerisinde hangisinin çift hayatınızda etklili olup veya hangisinin etkili olmadığını gözlemleriz.

Eşim eskiden farklı davranırken bugün neden böyle davranıyor? Sorularınıza cevap buldukça güzel bir çift hayatına sahip olacaksınız. Çift hayatınızdaki kontrol ve etkiyi %50 / %50 sağlamayı öğrenmekle güzel bir hikaye yaşama olasılığınız, mutlu olma ve olumlu beslendiğiniz bir ilişki yaşayabilirsiniz.

Her ikinizde burada iletişim kurmayı öğrenme, harekete geçme ve çiftinizi gözlemlemek için var olduğunuz bir süreçtir.

Toplumumuzda en büyük sorunlardan birisi, kriz aşamasında herşeyi düzeltme isteğidir. Bu krizler çift terapisi desteği almak isteyen çiftlerin terapiye gelme sürelerini hızlandıracaktır. Ancak kriz aşamasında olan çiftlerin terapi sırasında yapacakları sadece problemlerini bir başka kişi karşısında paylaşmak olacaktır.

Çift terapisi seansları bir buçuk saat sürmektedir, iki haftada bir çift hayatında gelişme sağlamak için tekrarlanmalıdır.

İlk oruturum`da çift ile görüşülür daha sonra kadın/erkek bireysel dinlenme zamanlamaları oluşturulur.

Çift hayatınızda yaşadığınız mutsuzluğu gidermek için, terapilerde sağlanan kadın erkek psikolojisi farklılığını öğrenmek kaçınılmazdır. Evlilığiniz mutsuzluk değil, mutluluk kaynağı olmalıdır. Yaşadığımız problemlerin farkında olmak, sorunları çözebilmemizdeki ilk etkili adımdır.

Uzm. Klinik Psikolog Gamze Birol

Çocuk-Ergen-Yetişkin

Aile&Çift