Nurcan BİLİK

Kadim Lezzetin Sırları

Nurcan BİLİK

Bundan sonra birbirinden lezzetli yemek tarifleri ile buluşacağımız köşeme Türk mutfağının sevilen lezzetleri arasında her zaman liste başı kalmayı başarmış kadim Anadolu lezzeti kuru fasulye için Osmanlı Mutfağı’ndan kalan bir pişirme yöntemini  paylaşarak başlamak istedim. 
Kuru fasulye biz Türkler için geleneksel mutfak mirasımızın mütevazı sultanıdır.  
Sadece kuru fasulyesiyle ünlenen lokantalar olduğunu ve bu mekanların önünde uzun uzun kuyruklar olduğunu, sırf kuru fasulye yemek için gastronomi seyahati yapanların bile olduğunu duyuyor veya görüyoruz.  
Hatta lokantalardaki kuru fasulye yemekleri hep bize daha büyülü, daha lezzetli gelir.
İşte sizlerde nefis kuru fasulyeler yapabilin diye asırlık bir kuru fasulye pişirme yönteminin püf noktalarını anlatmakla başlayalım: 
Mükemmel kuru fasulye yapmanın birinci şartı malzemelerin de birinci sınıf olması. Bu nedenle ana madde olan kuru fasulyede tercihimiz tombul, küçük ve lezzetli olan meşhur İspir şeker fasulyesi. Bu fasulye bir gece önceden tuzlu suda bekletilecek ki  tuzun tamamen içine işlediğinden emin olalım. Ağır ateş tüm yemeklere lezzet veren sihir gibidir. Bu nedenle tercihimiz düdüklü tencere değil.  
Fasulye pişirmeye başladığımızda ise ilk dikkat etmemiz gereken kural üzerinde oluşan köpükleri bir tahta kaşık ile mutlaka almak. 
Her şeyin fazlası zarar. Bu nedenle pişen fasulyeler dişe dokunur olmalı mutlaka. Çok pişirmek doğru değil. 
Mutfakta lezzetin baş aktörü ve lezzetin püf noktası tereyağı. Doğalını bularak kullanabilenlere ne mutlu. 
Fasulyenin pişirme suyu kaynamaya başladığında ise limon sıkmak onun kabul atıp dağılmasının önüne geçiyor. 
Bütün püf noktalarını açıkladığımız kuru fasulyenin tarifini de verelim: 
Öncelikle bir gece önceden tuzlu suda beklettiğimiz 500 gram (Yarım kilo) kuru fasulyeyi üzerindeki oluşan köpükleri alarak kaynatıyoruz. 
Kaynayan fasulyemizi bir kenarda dinlendirirken ayrı bir tencereye aldığımız tereyağı kısık ateşte eritip içerisine ince ince elimizde doğradığımız 1 adet soğanın suyunu sıkarak ekliyoruz.  Soğan suyunun et yemekleri dışında ki yemeklere karışmasını mümkün mertebe engellemek gerek. 
Yarım kilo fasulye için soğanın ardından ekleyeceğimiz 1 buçuk yemek kaşığı un kuru fasulyenin suyunun kıvamlı olması için. Unu da kokusu çıkana kadar tereyağı ve soğan ile kavurmaya devam ediyoruz. 
Unumuzun kokusu çıkmaya başladığında 1 kaşık biber salçası ve bir kaşık domates salçasını ekliyoruz. Tercihimiz elbette ev yapımı veya köy ürünleri satanlardan tedarik ettiğimiz salçalar. 
Lezzetli yemeğimiz için alt yapıyı oluşturduk ve üzerine daha önceden kaynattığımız fasulyeleri ekleme zamanı. 
Kuru fasulyeye sucuk pastırma veya kavurma eti eklemek isteyenler için en doğru zaman da bu. Fasulyemize suyunu da bu aşamada ekliyoruz ama sıcak su eklemeye dikkat edelim. Çünkü soğuk su eklemek tüm yemeklerde lezzet kaçırır. 
Yemeğimiz kaynamaya başladığı anda 5-10 damla kadar limon suyu eklemek fasulyenin kapak atmasını, dağılmamsını engelleyecektir. Fasulyelerimizi diri tutacaktır.  5 dk kadar daha pişirdikten sonra yemeğimiz için tekrar tencere değiştirme zamanı. 
Fasulyemizi ister porsiyonluk ister tamamını bir güvece alıp fırına verelim. Güvecimizi içine su koyduğumuz bir tepsiye oturtursak sıcaktan fırının içinde çatlamasının önüne geçeriz. Yemeğimizi 180 derecede 25 – 30 dk pişirdikten sonra servis edebilirsiniz.


Afiyet Olsun