Nurcan BİLİK

Son Palamut Gitmeden

Nurcan BİLİK

 Son yılların en büyük palamut bolluğunun yaşandığı Karadeniz’de havaların soğumasıyla birlikte palamut Ege ve Akdeniz’e doğru göç etmeye başladı. Palamut, göçmen balığı olduğu için yazın olur, havalar soğuyunca da göç eder. Palamutlar, Karadeniz’den Akdeniz’e doğru gidiyor.

 Palamutun son demlerinden faydalanmak için az bir zaman kaldı. Palamutu şimdi alıp dolabınızın dondurucu bölümünde muhafaza ettiğinizde tadı bozulmadan yıl boyu tüketebilme şansınız var.

Yalnızca palamutu olduğu gibi temizlemeden buzdolabı poşetine koyup o şekilde dondurmanız gerekli. Yiyeceğiniz zaman dolaptan çıkarıp tam çözülmeden temizlemeniz  işinizi de kolaylaştıracaktır. 

Yada lakerda denilen palamut tuzlamayı da yapabilirseniz canınız çektiği zaman palamut yiyebilirsiniz. Üstelik tıpkı suşi de olduğu çiğ çiğ. 

Peki palamutu nasıl pişireceksiniz? İşte bunun için hiç bilmediğinizi düşündüğüm bir tarif vereceğim. Palamutun lezzetine lezzet katacak kolay bir yöntem.

Palamutları dilimledikten sonra mısır unu ve tuz ile karıştırarak kızartmaya başlıyoruz. Palamutlar bir taraftan kızarırken ayrı bir kapta halka halka doğradığımız 1 baş soğan 1 demet maydanoz ve acı sevmenize bağlı olarak 1 tatlı kaşığı karabiberi birbirine iyice karıştırıyoruz.

Palamutumuzun bir tarafı kızarıp ters çevirdikten sonra üste gelen kızarmış tarafın üzerine bu karışımı güzelce yayıyoruz. Sonra bir kapak kaparak palamutun tamamen pişmesini bekliyoruz.

Servis ederken de ters çevirerek soğan ve maydanozlu kısmın üste gelmesini böylece güzel bir görünüm almasını sağlıyoruz.