Nurcan BİLİK

Popüler kültür geleneksel mutfağı öldürüyor mu?

Nurcan BİLİK

Ekşili köfte tarifi ne zamandır aklımdaydı. Ama geçtiğimiz günlerde masterchef de yapılınca bana da anne usulü bir tarif vermek şart oldu. 

 

Ancak, dikkatimi çeken konu şu oldu; masterchef gibi bir programa o kadar kişinin önünde ve çok ünlü şefler olan Mehmet Yalçınkaya, Danilo Zanna ve Somer Sivrioğlu gibi insanların karşısına çıkan yarışmacılar daha önce hayatlarında hiç ekşili köfte yemediklerini söylüyor.
Yabancı hayranlığımız o kadar artmış ki Türk geleneksel yemeklerini unutur olmuşuz. Adını bile söyleyemediğimiz yemeklerin tariflerin peşinden koşuyoruz.


Yemek, sadece yaşamın devamını sağlayan besinsel bir ihtiyaç değil, aynı zamanda kimliği ifade etme aracı, ortak bir kültürün temelidir. Zamana bağlı olarak toplumda meydana gelen değişim, din, aile, eğitim, ekonomi, siyaset gibi bütün kurumlarında meydana gelmekle beraber yemek kültürünü de etkisi altına almakta.


Youtube yemek tarifleri içerisinde en çok izlenen tarifler belki de hiç bir malzemesi bizlerin evinde bulunmayacak, adını söylemekte zorlandığımız, önümüze konsa damağımıza uymayacak yemekler. Oysa ne var annelerimizin yaptığı yemeklerde? Neden onlara ve Türk mutfağına yüz çeviriyoruz. Hâlbuki yabancılara bir ekişi köfte ikram etsek parmaklarını yerler.


Aynı durum Yemekteyiz Programı’nda da yaşanmıştı. Seda Sayan henüz yemekteyiz programını sunmadan önce Onur Büyüktopçu'nun sunduğu dönemde bir yarışmacı Yemekteyiz Programı için kurufasulye pişirdi diye eleştirilmişti. Ne var hangimiz sevmiyor kurufasulyeyi anlamış değilim.

 

EKŞİLİ KÖFTE İÇİN MALZEMELER

3 yemek kaşığı pirinç
3 patates
2 havuç
1 baş soğan
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
İsteğe bağlı baharatlar
un - galeta unu
TERBİYESİ İÇİN
1 yumurta
1 limon