Prof. Dr. Ramazan ÖZÇANKAYA

Ağrılarınız Psikolojik Sorunların İşareti Olmasın?

Prof. Dr. Ramazan ÖZÇANKAYA

Ağrı birçok hastalığın temel belirtilerindendir. Ağrı belirtisi bilinenin aksine genelde emosyonel (duygusal) distrestle ilişkilidir. Duygusal stres psikolojik bir fenomendir.

Her ağrı vücuttaki bir organ ve dokunun hasar ve fonksiyon bozukluğu ile ilişkili değildir. Psikolojik nedenlerle oluşan ağrı kadınlarda erkeklere göre iki kat fazladır. Ağrının esas sebebi genelde Depresif bozukluklar, kaygı ve sıkıntı bozuklukları, madde kötüye kullanımıyla ilişkili bozukluklardır.

Bazı durumlarda psikolojik ağrıların bölgelere göre farklı psikodinamik anlamları olabilir.

Örneğin;

1.Baş Ağrısı: Rahatlayamama ve kaygıya bağlı kasılma, gerilme, düzensiz nefes alma nedeniyle beyne giden oksijenin düşmesi sorumludur.

2. Boyun Ağrısı: Kin ve kindarlık

3. Omuz Ağrısı: Suçluluk duygularının somatize edilmesiyle ilgili olabilir.

4. Sırt Ağrısı: Sevilip sevilmemeyle ilgili endişelerden kaynaklanıyor olabilir.

5. Bel Ağrısı: Gelecek kaygısıyla ilgili olabilir.

6. El Ağrısı: İnsanın kendini bir türlü ifade edemediğini düşündürür.

7. Kalça ve Dirsek Ağrısı: Değişime direnmekle ilgili olabilir.

8. Diz Ağrısı: Kendini beğenmişlik

9. Bacak Ağrısı: Kıskançlık

10. Ayak Ağrısı:Umutsuzlukla ilişkili olabilir.

Yani buradan anlaşılması gerekir ki; belli psikolojik çatışmalar vücutta belli organ ve bölgeleri etkilemektedir. Böyle durumlar psikiyatrik olarak alexithymia (kelimelerle iç duygularını ifade edememe durumu ) durumunun yansımasıdır. Bu durumda ağrı psikolojik çatışmayı sembolize eder. Psikiyatristler, psikoterapi ile altta yatan psikolojik mekanizmaları ortaya çıkararak, bilinçli hale getirerek ağrıyı tedavi edebilirler. Her türlü ağrıda davranışsal faktörlerde rol oynayabilir. Ağrı bu durumda kişinin kendini cezalandırması yada ödüllendirmesi anlamını taşır. Bazen de ağrı, kişiler arası ilişki sorunlarının bir göstergesidir. Eşiyle ilgilenmek istemeyen hanımların baş ağrıları genelde böyle psikolojik mekanizmalarla oluşur. Böyle durumlarda eşinizle kavga edeceğinize eşinizle beraber psikiyatriste gelmeniz mutluluğunuzun anahtarı olabilir.

Özetlemek gerekirse vücudumuzun herhangi bir bölgesinde ağrıdan rahatsız isek ilk adres psikiyatrist olmalıdır. Psikiyatristiniz gerekirse sizi ilgili bölüme yönlendirecektir. Peki, neden öncelikle psikiyatriste başvurmalıyız? Çünkü her türlü ağrının orantısal olarak çoğu psikolojik nedenlerdir de ondan.

VM Medical Park Samsun Hastanesi

Psikiyatri Uzmanı

Prof. Dr. Ramazan ÖZÇANKAYA